Eşti aici

Noi activități în cadrul Școlii de la Vlădești

26 Februarie 2020 / Cultural

Atelierul de Creație Alexandru Nancu de la Vlădești va găzdui sâmbătă, 29 februarie, un nou atelier de lucru al pictorilor bisericești din cuprinsul județului Vâlcea. Întâlnirile de lucru ale artiștilor iconari fac parte din seria de proiecte derulate în cadrul Școlii de la Vlădești.

Înființată cu scopul de a continua o mai veche tradiție a școlilor de zugravi din ținutul Vâlcii, membrii fondatori ai Școlii de la Vlădești organizează periodic întâlniri de tip colocviu și ateliere de lucru, în cadrul cărora dezbat diferite teme legate de pictura de icoane și a bisericilor, ori exersează anumite tehnici de lucru. Astfel, sâmbătă, 29 februarie, la Atelierul de Creație Alexandru Nancu de la Vlădești va fi organizată în nouă întrunire a pictorilor bisericești din județul Vâlcea.

„Școala de la Vlădești se manifestă pe două direcții: una teoretică și o alta practică. În cadrul celei dintâi au loc întâlniri de tip colocviu amical la Atelierul de Creație Alexandru Nancu, aducându-se în dezbatere câte o temă legată  de pictura de icoane sau pictura bisericilor, de legătura cu tradiția spațiului răsăritean și cu cea locală, dar și probleme legate de reprezentarea  specifică artei sacre bizantine și postbizantine în contemporaneitate. Astfel, direcția practică are ca obiect organizarea unor mini-ateliere de creație la Atelierul Alexandru Nancu de la Vlădești, precum cel de sâmbătă, 29 februarie, când va avea loc o demonstrație practică de lipire foiță aur cu bolos, susținută de pictorul Mihai Ionescu.

Totodată, acestea vor continua cu organizarea la dată fixă a unei expoziții anuale de icoane, în data de 21 mai, cu ocazia praznicului Sfinților Împărați Constantin și Elena, la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni, când se sărbătorește și hramul bisericii de lemn de la Anghelești-Pietrari, județul Vâlcea. Acest monumente eclezial reprezentativ pentru Oltenia de nord, fiind cea mai veche biserică de lemn atestată din întreaga zonă, a fost relocată la muzeul în aer liber de la Bujoreni și restaurată de sculptorul și restauratorul Alexandru Nancu între anii 2009-2012. Tot în cadrul direcției practice se organizează periodic excursii de documentare la bisericile monument istoric din județul Vâlcea. În anul 2019 au fost vizitate aproape toate bisericile pictate de zugravii teiușeni, urmând ca anul acesta să ne documentăm asupra picturii bisericilor brâncovenești și postbrâncovenești. De asemenea, urmează să vizităm Mănăstirea Berislăvești, biserica din Scăuieni, Schitul Jgheaburi, Mănăstirea Hurezi, Biserica «Potecașilor» din Slătioara, biserica de lemn din Grămești-Costești schitul Păpușa etc. În acest an, cu  binecuvântarea Înaltpreasfințitului Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, vom organiza cea de-a treia expoziție de icoane la Bujoreni”, a precizat pr. Sorin Ioan Părăușeanu, membru fondator al Școlii de la Vlădești.

 Școala de la Vlădești a fost înființată în anul 2018 și funcționează sub egida Fundației „Habitat și Artă în România” (HAR).

„Școala de la Vlădești e numele cu valoare de simbol al unei grupări artistice de iconari contemporani din județul Vâlcea, relativ apropiați ca vârstă și, în același timp, numele cu valoare de simbol al unui program cultural care să se desfășoare la Râmnicu-Vâlcea și în alte zone ale județului, sub egida Fundației HAR («Habitat și Artă în România»). Nu este vorba despre «o școală» în sensul propriu al termenului, pentru că fiecare membru al acestei grupări evoluează după propria sa direcție. Însă, prin această grupare membrii ei urmăresc restabilirea, în continuitatea unei îndelungate tradiții a locului, legăturii cu școlile de iconari ai Vâlcii din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, după modelul, de pildă, al școlilor de la Teiuș, Dozești sau Costești.

Ideea înființării grupării numite «Școala de la Vlădești» aparține domnului Gheorghe Dican, artist plastic și președintele Filialei Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, și doamnei Luiza Barcan, doctor în arte vizuale și critic de artă, care a reușit să-i aducă laolaltă pe aproape toți pictorii bisericești din zona Vâlcii sub acoperișul Atelierului de Creație Alexandru Nancu din comuna Vlădești. Astfel, la data de 8 februarie 2018 s-a semnat actul de înființare a acestei școli, membrii fondatori fiind: preot Sorin-Ioan Părăușeanu, prof. Claudiu Schiteanu, Ion Filigean, Aurora Filigean, Filofteia Pisăru, prof. Dan Deaconu și Luiza Barcan. Acestora li s-au alăturat Mihai Ionescu, Irina Ionescu, Petru Vasîi, Daniel Ilinca, Augustin Cantea, Tania Costea și Ana-Maria Zară”, a mai precizat pr. Sorin Ioan Părăușeanu.

Alte articole despre: