Eşti aici

Memorialul „Preot Dumitru Bălașa”, ediția a XV-a, la Râmnicu-Vâlcea

31 Iulie 2019 / Cultural

Părintele Dumitru Bălașa a fost comemorat marți, 30 iulie, la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, în cadrul slujbei Parastasului și al colocviului dedicat memoriei sale, ca apărător al Ortodoxiei și al limbii daco-române. Au participat preoți, profesori universitari, oameni de cultură, care l-au cunoscut și l-au sprijinit în proiectele desfășurate. În cadrul slujbei de pomenire au fost înălțate rugăciuni și pentru vrednicul de pomenire patriarh Teoctist Arăpașul.

Cea de-a XV-a ediție a Memorialului „Preot Dumitru Bălașa, Patriarhul de Drăgășani”, a debutat în bolnița Adormirea Maicii Domnului din incinta Centrului Eparhial al Râmnicului, unde un sobor de preoți, condus de pr. Nicolae Moga, consilier administrativ-bisericesc, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, a săvârșit slujba de pomenire a vrednicului de pomenire patriarh Teoctist Arăpașul († 30 iulie 2007) și a preotului Dumitru Bălașa (1 august 1911 – 24 decembrie 2001).

Evenimentul comemorativ a continuat în Sala Iosif Episcopul  a Casei Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, unde a fost derulat colocviul „Părintele Dumitru Bălașa, apărător al Ortodoxiei și al limbii daco-române”. În deschiderea colocviului, părintele consilier Nicolae Moga a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, în cadrul căruia a evocat personalitatea, opera științifică și activitatea de cercetare a părintelui Dumitru Bălașa. De asemenea, a reliefat curajul părintelui Dumitru Bălașa de a mărturisi Ortodoxia, fiind închis de către regimul comunist timp de cinci ani, între anii 1959 și 1964 la Aiud, Jilava și Pitești, pe acuza de activitate legionară. Părintele Bălașa, a mai transmis Înaltpreasfinția Sa, a fost nu numai „unul dintre preoții cei mai activi în plan misionar și cultural din Vâlcea, ca mărturisitor al Adevărului, în acea grea perioadă pentru Biserica noastră, ci și un apreciat folclorist și istoric, care și-a dedicat întreaga viață cercetării cu o răbdare impresionantă a etnogenezei poporului român și a strămoșilor noștri daci. Astfel, a activat în cadrul Asociaţiei Slaviştilor din România, a fost secretar al Institutului de Istorie Naţională, filiala Oltenia; a activat de asemenea ca redactor la revistele Foi literareCelulaOltenia şi Mitropolia Banatului și a publicat sute de studii, articole și numeroase cărți”.  

            Evenimentul comemorativ a fost organizat de către Arhiepiscopia Râmnicului, Forumul Cultural al Râmnicului, Biblioteca Județeană Antim Ivireanul, Asociația Națională „Cultul Eroilor - Regina Maria”- filiala Vâlcea, Societatea Culturală Anton Pann din Râmnicu-Vâlcea, Fundația Culturală Sf. Antim Ivireanul din Râmnicu-Vâlcea și alte asociații culturale.

Alte articole despre: