Eşti aici

Cateheze în Protopopiatul Horezu la sărbătoarea Sfintei Parascheva

16 Octombrie 2016 / Învățământ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul de învățământ și activități cu tinerii, Biroul de cateheză din Protopopiatului Horezu, s-au desfășurat cateheze cu ocazia sărbătoririi Sfintei Cuvioase Parascheva.

În biserica filială Dumbrăvești a Parohiei Foleștii de Jos, s-a desfășurat joi, 13 octombrie, Vecernia sărbătorii hramului ocrotitoarei, Sfânta Cuvioasă Parascheva. Cu prilejul acestei sărbători, după sfânta slujbă, părintele paroh Dumitru Diaconu a vorbit credincioșilor prezenți despre modul de manifestare corect al creștinilor ortodocși cu prilejul pelerinajelor, fie pentru cinstirea sfintelor moaște, fie la sfințirea noilor locașuri de cult, dând pildă viața sfintei cuvioase prăznuită.

În Parohia Văleni-Zătreni, părintele paroh Vasile-Marius Tomescu în colaborare cu profesorul de religie Elena-Alina Bondoc de la Școala Gimnazială Zătreni, invitat elevii clasei a V-a la biserica filială monument istoric de la sfârșitul secolului al XVIII–lea, construită din lemn, ce are ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.

După săvârșirea slujbei Vecerniei, copiii au ascultat cuvântul rostit de părintele lor duhovnic, din care au aflat minunatele fapte demne de un sfânt, pe care le-a făcut mica Parascheva la vârsta de 10 ani când a aflat cuvintele Mântuitorului  din Sfânta Evanghelie care spune: „cel ce voiește să vină după mine să-și ia crucea sa și să-mi urmeze” (Marcu 8, 34). Viața Sfintei Cuvioase a fost exemplificată în comparație cu viața Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și folosul spiritual pe care îl aduc acești doi mari sfinți pentru creștinul ortodox român. La final, copiii au primit daruri și cărticele de rugăciuni.

În Parohia Berbeşti, Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost sărbătorită la bisericuța din lemn din satul Dămţeni, începând cu seara vecerniei. Părintele paroh Ion Șolea-Mateescu împreună cu părintele coslujitor Bogdan Milea, au prezentat elevilor clasei a III-a și a V-a de la Școala Gimnazială Berbești, un mod adevărat de viață prin care se poate câștiga sfințenia și Împărăția Cerurilor, în cadrul catehezei  „Sfânta Parascheva - ocrotitoarea tinerilor”. 

În Parohia Mateeşti II, părintele Constantin Şandru a început prăznuirea Sfintei Cuvioasei Parascheva din ajunul sărbătorii, la Centrul pentru copii și tinerii de la biserica parohială. Părintele a făcut cunoscute copiilor minunile săvârşite de sfânta cuvioasă, viaţa sfintei, descoperindu-le și de ce se mai numește şi Sfânta Vineri. Această lucrare cu copiii săvârșită de părintele a continuat și în ziua de hram când, îndrumați de doamna profesor de limba română Janina-Elena Șandru,  au participat la Sfânta Liturghie de la biserica filială, care o are pe Sfânta Cuvioasă Parascheva ocrotitoare.

În Parohia Râmești, Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea bisericii parohiale, a fost prăznuită începând din ajunul sărbătorii. Elevii Școlii Gimnaziale Romanii de Jos, îndrumați de profesorul de religie, părintele Liviu Geană, au ajuns la „Biserica Robilor”, biserica filială a parohiei Râmești, de la poarta Mănăstirii Hurezi, satul Romanii de Jos, unde au fost întâmpinați de părintele paroh Constantin Dumitrescu. Aici, părintele paroh în colaborare cu preotul Ioan Eugen-Ovidiu, slujitor la biserica Schitului Sfântul Ștefan din cadrul Mănăstirii Hurezi, au vorbit elevilor clasei a VIII-a despre sfinții Bisericii, cu precădere despre viața Sfintei Cuvioase Parascheva.

În Parohia Pojogi, enoriașii satului Cireșu au participat în număr mare în data de 14 octombrie la Sfânta Liturghie în biserica mare a comunității. Cuvioasa Parascheva este protectoarea acestui sfânt lăcaș de rugăciune de la sfințirea acestuia în anul 1945. În ajun, la slujba Vecerniei, părintele paroh Belbu Nicolae a susținut o cateheză în care a vorbit despre vocația monahală, despre voturile monahale și despre viața curată a monahilor, dintre care mulți au urcat pe scara duhovnicească, ajungând sfinți plăcuți lui Dumnezeu. După Sfânta Liturghie, a fost organizată o agapă la care au participat enoriașii, cadre didactice, autorități locale și elevii școlii.

În Parohia Recea, biserica de lemn care datează din anul 1867, acum capelă de cimitir, și-a serbat hramul. Cu această ocazie, părintele paroh Nicolae-Constantin Ureche a susținut după Sfânta Liturghie elevilor de la Școala Gimnazială Vaideeni îndrumați de doamna învățător Camelia Glogoveanu, o cateheză despre viața Sfintei Cuvioase Parascheva.

În Parohia Zătreni cu ocazia hramului Sf. Parascheva, s-a săvârșit slujba Vecerniei în ajun, iar în ziua praznicului s-a oficiat Utrenia cu Sfânta Liturghie. Au participat elevii de la Școala Gimnazială Zătreni însoțiți de profesorul Doru Lotreanu, care au ascultat cateheza despre Viața Sfintei Parascheva.

În Parohia Milostea, părintele paroh Florin Stamatoiu, a susținut cu ocazia hramului bisericii parohiale, joi 13 octombrie, după slujba Vecerniei, cateheza „Viața și minunile Sfintei Cuvioase Parascheva”. La această seară duhovnicească au fost implicați elevii Școlii Gimnaziale Milostea îndrumați de doamna profesor Anca Stamatoiu.

În Parohia Bodeşti I cu ocazia prăznuirii hramului a avut loc cateheza cu tema „Sf. Cuv. Parascheva şi importanța sfinților în viața creştină”. Copiii care au participat la cateheză au asistat apoi şi la slujba Vecerniei.

În parohia Grădiștea, elevii Liceului Teoretic Grădiștea, coordonați de profesorul de religie Alexandru-Ovidiu Murgu, au participat la cateheza susținută părintelui paroh Nicușor Ghigenescu despre viața plină de fapte bune a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.

Alte articole despre: