Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a așezat piatra de temelie pentru o nouă biserică la Mănăstirea Jgheaburi

13 August / Viața Eparhiei

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a sfinţit sâmbătă, 12 august, piatra de temelie pentru Biserica cu hramul „Sfântul și Dreptul Lazăr” ce va fi construită pe amplasamentul noului cimitir al Mănăstirii Jgheaburi.

Slujba de sfinţire a fost săvârșită cu participarea stareților și a starețelor din Arhiepiscopia Râmnicului, dar și a numeroși credincioși.

În cuvântul împărtășit celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a afirmat că fiecare biserică este „casa lui Dumnezeu și poarta cerului”. Înaltpreasfintul Părinte Varsanufie a amintit cuvântul psalmistului „Mai bună este o zi în curțile Tale decât mii...” și a accentuat că „așezarea și sfințirea pietrei de temelie pentru un locaș de cult reprezintă un moment deosebit, pentru că cerem binecuvântarea și ajutorul lui Dumnezeu în această lucrare sfântă, în care dragostei, credinței și nădejdii alăturăm înțelepciunea, dărnicia și jertfelnicia noastră pentru ricarea unei „porți a cerului”.  Actul ctitoricesc reprezintă împlinirea poruncii iubirii faţă de Dumnezeu, Care dorește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința Adevărului să vină. În slujba de sfințire a unei biserici se cere lui Dumnezeu „să fie ochii Tăi deschişi ziua şi noaptea spre casa aceasta, şi oricâte vor cere în locul acesta să asculţi din locul locuinţei Tale celei din cer (…) şi milostiv să le fii lor“. Milostiv este Dumnezeu și, în acest sens, pentru ctitori, a fi milostiv înseamnă a imita pe Dumnezeu, pentru a se asemăna cu Dumnezeu.

Noi dorim și cerem ca Duhul Sfânt să Se sălășluiască între noi și în inima noastră și să ne împărtășească dumnezeieștile Sale daruri, însă pentru aceasta și noi trebuie să avem inima curată și bună și să unim voința cu faptele bineplăcute lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Alte articole despre: