Eşti aici

Arhiepiscopul Râmnicului a slujit la hramul Catedralei Episcopale din Deva

30 Iunie 2017 / Știri din țară

Joi, 29 iunie 2017, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, la invitația Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei,  Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit în Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, care și-a sărbătorit cel de-al doilea hram.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Din soborul de ierarhi au mai făcut parte: Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei,  Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix. Răspunsurile liturgice au fost date de către Corala mixtă a Episcopiei Devei și Hunedoarei, dirijată de către Părintele arhidiacon Daniel Balea.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie le-a vorbit credincioșilor prezenți despre momentele importante din viața Sfinților Apostoli Petru și Pavel, prăznuiți împreună în această zi, pentru a ne aduce aminte cât de grea a fost propovăduirea Evangheliei la început și pentru că sunt pildă vrednică de urmat până în zilele noastre în păstrarea dreptei credințe și mărturisirea acesteia, dar și în râvnă față de Biserică și dragoste de Dumnezeu și de aproapele.

La final, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie a mulțumit ierarhilor pentru că au răspuns invitației de a sluji împreună în această zi de sărbătoare pentru municipiul Deva, și tuturor celor prezenți la hramul Catedralei Episcopale, iar apoi Preasfinția Sa a prezentat roadele duhnicești ale pelerinajului la icoana Maicii Domnului „Tricherousa”. Această icoană este o copie după cea a Maicii Domnului „Tricherousa” sau „a Sfântului Ioan Damaschin” – cum mai este denumită – care se păstrează în Sfântul Munte Athos la Mănăstirea Hilandar. Cu ocazia hramului Catedralei Episcopale din Deva, a fost așezată spre închinare în sfântul locaș.

Alte articole despre: