Eşti aici

„Dinu Săraru – voievod al cuvântului”

8 Iunie 2019 / Cultural

Cartea Jurnalul unui personaj controversat. Rememorări provocate de Vartan Arachelian, semnată de omul de cultură vâlcean Dinu Săraru, a fost lansată joi, 6 iunie, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene Antim Ivireanul din municipiul Râmnicu-Vâlcea.

Evenimentul cultural a fost deschis de conf. univ. dr. Remus Grigorescu, managerul Bibliotecii Județene Antim Ivireanul din Râmnicu-Vâlcea, care a vorbit despre onoarea de a avea ca oaspete pe omul de cultură Dinu Săraru, originar din municipiul Râmnicu-Vâlcea.

               Invitat la întâlnirea culturală a fost și Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, care și-a exprimat bucuria de a vorbi despre carte, dar mai ales despre personalitatea domnului Dinu Săraru.

„Nu consider acest volum unul de amintiri, ci mai degrabă unul în care scriitorul Dinu Săraru a surprins câteva dintre trăirile lui, pentru că nu este sub forma unui jurnal, cu zile și cu evenimente, ci el are capitole care sunt provocate de Vartan Arachelian și în care domnul Săraru se antrenează și răspunde cu o nonșalanță debordantă. Atunci când citești acest volum, ai impresia că, de fapt, el este un roman. El curge, este exact ca un roman fluviu, începi cu prima pagină și nu poți să te desparți de a doua, de a treia și așa mai departe și nu îți dai seama când ai terminat această carte sau cât de ușor a reușit să te transpună în trăirile pe care le-a avut de-a lungul timpului. Volumul arată greutățile prin care a trecut acest om de-a lungul a optzeci și ceva de ani și amintirile pe care le are despre satul său, prin care arată că, dacă vor pieri țăranii, piere lumea care a ținut această națiune, despre acest oraș, căruia i-a purtat întotdeauna un sentiment de dragoste, de apropiere, precum și nevoia de a veni la Râmnic, la Slătioara. Acestea sunt locurile care îl definesc, îl legitimează. De asemenea, găsim de-a lungul acestui periplu, pe care îl propune în acest volum, diferite personaje, unele bune, altele mai puțin bune, unele care și-au pus amprenta asupra personalității sale, altele care au încercat să-l demoleze, însă Dinu Săraru a rămas precum o stâncă înaintea tuturor vitregiilor și, iată-l, acum, la vârsta de 87 de ani, mai tânăr decât majoritatea scriitorilor din această țară, prin faptul că este un om foarte creativ”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Dinu Săraru, „este un voievod al cuvântului”, dar și un fin observator al vremurilor pe care le trăim. De aceea, a mai spus Părintele Arhiepiscop Varsanufie, în această carte autorul a vorbit despre „confiscarea modelelor în vremurile noastre, mai ales de mass-media, de cei care ar trebui să investească într-o cultură creatoare. Totodată, mai spune că «ideea nu este de a confisca, ideea este de a desființa modelele și este foarte cumplită, pentru că o societate, o națiune care nu are repere este o națiune săracă și goală de suflet. Cu ce să mergem noi înainte?». Își încheie acest roman, îl numesc așa, deși este sub forma unui interviu, cu o prelegere despre prietenie, afirmând că: «Prietenia este cu totul altceva, un alt sentiment, și este mai rară, iar între scriitori, se știe, foarte rară. Orgoliul identităților,   cu   cât   identitatea   este   mai   mare,   și singurătatea la care este sortită meseria de scriitor este, la rândul ei, mai mare». De asemenea, vorbește despre Biserică și spiritualitate: «Într-o lume a singurătății, a unei societăți mutilate spiritual de tăvălugul globalizării cu orice preț, într-un climat social, ca acela al României de astăzi, care este primejduită fără drept de apărare, de pierderea identității naționale și spirit, eu am șansa de a mă afla, cât se mai poate și datorită vârstei, sigur de mine și de idealurile mele la masa de scris, datorită duhovnicului care a înțeles că fundamental pentru Biserica creștină este să fie aceea care întinde ea prima mâna credincioșilor, spre a-i ajuta să rămână demni, și nu înfricoșați, să rămână convinși că fiecare om este făcut sau născut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, și nu rob al lui Dumnezeu». De aceea, cred că nu este sintagmă mai fericită pentru un scriitor decât de a-și da seama care este rolul Bisericii”, a conchis Chiriarhul Râmnicului.  

Despre carte au mai vorbit Florian Marin, prefectul județului Vâlcea, scriitorul Doru Moțoc și filosoful Andrei Cărpeneanu.

               La final, autorul Dinu Săraru și-a exprimat bucuria de a fi acasă, de a se întâlni cu orașul de suflet și cu meleagurile vâlcene, care au format de-a lungul timpului o bogată și unică vatră de spiritualitate și cultură.

Evenimentul cultural a fost organizat de Librăria Humanitas și Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din municipiul Râmnicu-Vâlcea

 

Alte articole despre: