Eşti aici

Lucrările Cercului pastoral-misionar Orlești

7 Decembrie 2019 / Administrativ

Miercuri, 4 decembrie,a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar Orlești la Parohia Aurești, Protoieria Drăgășani.

 

Referatul cu titlul Patriarhul Nicodim Munteanu, personalitate completă și complexă a Bisericii Ortodoxe Române a fost susținut de către părintele Constantin Diaconu, după săvârșirea slujbei de Te Deum: „Ca Patriarh, a condus „corabia” Bisericii Ortodoxe Române în vremuri furtunoase. Chemat să preia „cârma” acesteia în timpul dictaturii lui Carol al II-lea, s-a confruntat cu numeroasele şicane din partea reprezentanţilor regimului antonescian şi ale statului naţional totalitar, pe care le-a depăşit cu multă răbdare şi înţelepciune. De asemenea, a păstorit Biserica în perioada celui de-al Doilea Război Mondial și în primii ani ai regimului comunist (1939-1948). Piatra de încercare a vieţii sale a reprezentat-o confruntarea cu reprezentanţii forţelor procomuniste din timpul Guvernului Petru Groza şi de după alegerile fraudate din 19 februarie 1946. A înţeles repede că, pentru a scăpa Biserica de la dezastru, va trebui să găsească un „modus vivendi”, în condiţiile impuse de noul regim politic. Nu i-a fost uşor, presiunile fiind uriaşe, la acestea adăugându-se vârsta înaintată (era octogenar), boala de inimă și sciatica. Pe lângă puterea rugăciunii şi nădejdea în ajutorul lui Dumnezeu, în această perioadă dificilă l-a avut permanent ca aliat şi sprijinitor pe regele Mihai. De altfel, regalitatea şi valorile pe care aceasta le întruchipa i-au fost o constantă a vieții.

Prin atașamentul său față de credința în Mântuitorul Hristos, prin caracterul său dârz și printr-o voință de neclintit, dar mai ales prin viața sa de smerit călugăr și slujitor jertfelnic, care nu a uitat niciodată că puterea și ajutorul lui Dumnezeu vin din împlinirea pravilei de rugăciune și a unei lucrări temeinice și consecvente, Patriarhul Nicodim Munteanu a apărat demnitatea Bisericii Ortodoxe Române în relațiile cu alte Biserici și cu autoritățile de stat în vremuri tulburi, când preoții erau arestați și condamnați la mulți ani de închisoare, iar practicarea credinței începuse să fie un act de curaj și o amenințare la adresa noii orânduiri.

A tradus de două ori Sfânta Scriptură, a tradus și prelucrat peste 50 de lucrări teologice, comentarii la cărțile Sfintei Scripturi, cărți de predici și peste 50 de broșuri cu caracter religios, de popularizare a credinței creștin-ortodoxe”, a subliniat părintele Constantin Diaconu.

La final întrunirii, părintele Mihai Sorin, coordonator al Cercului Pastoral Orlești, a precizat: „au fost identificate și propuse mai multe mijloace pastorale și activități catehetice, desfășurate în parohie, la inițiativa preotului, spre a fi promovate personalitățile care au marcat și animat viața spirituală, culturală și socială a Bisericii noastre drept-măritoare".

Alte articole despre: