Eşti aici

Cercul pastoral-misionar Loviștea

14 Noiembrie 2023 / Administrativ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, luni, 13 noiembrie, la Parohia Mlăceni, a avut loc întâlnirea preoților din cadrul Cercului pastoral-misionar Loviștea

Întâlnirea a debutat cu săvârțirea Sfintei Liturghii, la finalul căreia părintele Vasile Duță, a susținut tema Imnografia și imnologia creștină, forme de păstrare și de transmitere a dreptei credințe”, unde a subliniat faptul că „Imnografia a avut un rol apologetic, de răspândire a adevărului revelat, dar şi de catehizare şi de întărire în credinţă a creştinilor, făcând posibilă cunoaşterea învăţăturii bisericeşti de către cei neştiutori de carte, dar şi de către cei care nu pot înţelege greutatea dogmelor, făcându-le accesibile tuturor oamenilor care nu se ocupă cu studiul aprofundat al teologiei. În cuprinsul cultului, Scriptura se uneşte cu Tradiţia şi Biserica, fiind împreună expresie a lucrării continue a Duhului Sfânt în lume. În cultul ortodox există un echilibru între funcţiunile cultului: didactic, latreutic şi harismatic. Prin jertfa euharistică se aduce preamărire lui Dumnezeu-Tatăl, iar lecturile biblice pregătesc pentru înţelegerea şi primirea harului prin Sfintele Taine. Prin urmare, imnografia bizantină reprezintă o teologie pe înțelesul tuturor, care are scopul de a-l conduce pe credincios pe calea mântuirii, spre atingerea scopului său ultim, adică preamărirea lui Dumnezeu și dobândirea vieții veșnice încă din viața pământească”.
În partea a doua a întâlnirii au fost propuse o serie de proiecte cu caracter educativ și misionar ce se vor desfășura pe perioada de iarnă în cadrul activităților catehetice și social-filantropice.

 

Alte articole despre: