Eşti aici

Cerc pastoral în Parohia Bogdănești, comuna Tomșani

1 Iulie 2017 / Administrativ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului,  vineri, 30 iunie, s-au desfășurat lucrările Cercului pastoral Horezu II.

Întrunirea a avut loc la Parohia Bogdăneşti din comuna Tomşani, în biserica parohială cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului și a  debutat cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, fiind urmată de prezentarea temei  Importanța și necesitatea Sfintelor Icoane pentru viața Bisericii astăzi  de către părintele Stelian Dăscălete.

„Rațiunea existenței icoanei este de a arăta ceea ce nu se vede, ea fiind cerută de insuficiența firii omenești, care nu poate avea cunoștința deplină a celor nevăzute și  are nevoie de reprezentări perceptibile. Nevoia de a avea în față o icoană decurge din caracterul concret al sentimentului religios, care adesea nu se mulțumește cu o simplă contemplație spirituală și caută să se apropie de Divinitate în chip nemijlocit. Privind și rugându-se în fața ei, omul își satisface ochii sufletului cu misterul ce-l înconjoară, are nevoie să sărute sau să o atingă, lucru firesc pentru că omul se compune din suflet și trup. Ea nu rămâne o simplă imagine sacră, ci procură sentimentul real al prezenței lui Dumnezeu și al Sfinților. Icoana indică coborârea lui Hristos în lume și participarea omului la viața divină. Prin icoană are loc deplina intimitate între fața omenească sau persoana umană și caracterul personal și iubitor a lui Hristos și om. Astfel oamenii nu mai sunt înfricoșați să privească la fața omenească și plină de slavă dumnezeiască a lui Dumnezeu cel întrupat, ci dimpotrivă sunt dornici să o privească neîncetat și să o vadă ca model de desăvârșire a feței lor proprii”, a subliniat părintele.

 

Alte articole despre: