Eşti aici

Slujire arhierească în Parohia Golești II

25 Septembrie 2016 / Viața Eparhiei

Duminică, 25 septembrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” a Parohiei Golești II, Protopopiatul Călimănești.

În cuvântul de învățătură împărtășit celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat faptul că pericopa evanghelică ne învață să împlinim poruncile lui Dumnezeu în stare de smerenie și ascultare, unindu-ne voia noastră cu voia lui Dumnezeu, după porunca „Evangheliei pe care Mântuitorul le-o lasă Sfinților Apostoli. Aceștia primesc poruncă să meargă și în numele Lui să boteze, și să propovăduiască până la marginile pământului.

Noi trebuie să-L ascultăm pe Mântuitorul Iisus Hristos prin Evanghelia pe care ne-a lăsat-o și pe care o ascultăm la sfânta biserică. Atunci când venim în casa lui Dumnezeu, binecuvântarea Lui se revarsă asupra noastră și asupra casei noastre, asupra celor care sunt apropiați de noi, pentru care ne rugăm, pe care îi purtăm în sufletul nostru, fie că sunt lângă noi în lumea aceasta, fie că s-au despărțit de noi și au plecat în lumea cea veșnică”, a subliniat Părintele Arhiepiscop.

Când ne aşezăm viaţa noastră în mâinile Domnului, devenim și misionari, propovăduitori ai învățăturii și a lucrării Mântuitorului Iisus Hristos, fapt care rămâne actual în toată istoria mântuirii neamului omenesc. „Faptul că Mântuitorul le-a spus Sfinților Apostoli că „veți fi pescari de oameni” ne atenționează că și în ziua de astăzi există asemenea pescuitori, și pescuitorii sunt preoții care sunt urmașii apostolilor. Aceștia au datoria să vestească Evanghelia lui Hristos și să îndrepte poporul, îndemnându-l să împlinească poruncile din această Evanghelie”, arătând faptul că mijloacele pe care preoții le întrebuințează pentru propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu în sufletele credincioșilor nu au nimic în comun cu uneltele pescărești, ci se descoperă în dragostea și jertfelnicia preoților în vizitarea bătrânilor uitați în cătune, în implicarea acestora în proiecte educative, în frumusețea cuvântului de învățătură și de mângâiere pe care îl împărtășesc poporului dreptcredincios.

Lucrarea preoților nu se poate desfășura decât în conlucrare cu credincioșii fiecărei parohii a precizat Înaltpreasfinția Sa, evidențiind activitățile gospodărești inițiate în perioada suplinirii acestei parohii de către Părintele Consilier Cristian Bănuță. Lucrarea comună își descoperă roadele atât în aspecte care țin de buna desfășurare a activităților liturgice, educaționale, misionare și social-filantropice, cât și în zidirea duhovnicească a preoților și credincioșilor, după cum a precizat Părintele Arhiepiscop în încheierea cuvântului de învățătură.

Răspunsurile la strană au fost oferite de către grupul psaltic al Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea condus de către Părintele Arhid. Codruț-Dumitru Scurtu.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie.

Alte articole despre: