Eşti aici

IPS Varsanufie: „Cartea neamului lui Iisus Hristos ne arată cât de mare este milostivirea lui Dumnezeu asupra neamului omenesc”

24 Decembrie 2017 / Viața Eparhiei

Duminică, 24 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Paraclisul Arhiepiscopal Buna Vestire din Râmnicu-Vâlcea.

În omilia rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Râmnicului a arătat însemnătatea activității personajelor biblice amintite în Cartea neamurilor lui Iisus Hristos, subliniind că aceasta „ne arată cât de mare este milostivirea lui Dumnezeu asupra neamului omenesc. ... Însă Dumnezeu n-a ținut mântuirea numai pentru poporul lui Israel, ci, înainte de Înălțarea Sa la Cer, Mântuitorul Hristos îi îndeamnă pe ucenici să boteze toate neamurile în numele Sfintei Treimi: Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului”.

Totodată, această genealogie ne arată că Dumnezeu nu a ținut cont de starea de starea de păcat în care a ajuns cineva, ci a împlinit lucrarea de mântuire din iubire pentru toți oamenii. Prin înomenirea Sa, Hristos-Emanuel ne-a făcut accesibilă comuniunea cu Sine ca Dumnezeu, în forma cea mai apropiată nouă, făcându-Se asemenea oamenilor; fiind Dumnezeu adevărat, a devenit prin întrupare și om adevărat: Care, Dumnezeu fiind în chip, n-a socotit o ştirbire a fi El întocmai cu Dumnezeu, ci S-a deşertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor, şi la înfăţişare aflându-Se ca un om. Prin pogorârea Sa nu Și-a micșorat cu nimic propria fire, dar pe noi, care zăceam în necinste și întuneric, ne-a ridicat către o slavă negrăită”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Alte articole despre: