Eşti aici

Sfințirea Crucii Comemorative de Război de pe Muntele Coți

3 Octombrie 2016 / Cultural

Duminică, 2 octombrie, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Judeţeană „Matei Basarab” Vâlcea, în colaborare cu parohiile Greblești, Câineni I, Câineni II, Robești-Balota, Voineasa din Protopopiatul Călimănești, Parohia Horezu II din Protopopiatul Horezu, Obștea Moșnenilor „Stârminoasa și Budislavu” au organizat ceremonia de sfințire a Crucii Comemorative de Război (Crucea Eroilor) ridicată pe Muntele Coți, punctul Piciorul Boului (sat Greblești, comuna Câineni, județul Vâlcea) în amintirea eroilor români căzuți în toamna anului 1916 pe acest munte, în Războiul Reîntregirii Neamului.

Slujba de sfințire a fost săvârșită de un sobor de preoți în frunte cu Părintele Nicolae Moga, Consilier Bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului. Părintele Consilier a transmis celor prezenți mesajul de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, mesaj ce descoperă jertfelnicia eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru libertatea și demnitatea poporului român.

În cadrul alocuțiunilor rostite de istoricul Eugen Petrescu, președintele Filialei Judeţene „Matei Basarab” Vâlcea a  Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Prof. Univ. Dr. Dinică Ciobotea, George Frântu, Prof. Dr. Gabriel Croitoru, Col. (r.) Ion Aldescu, Pr. drd. Constantin Mănescu, Dr. Ing. Mihai Sporiș, Prof. Nicolae Daneș, Ing. Marian Pătrașcu, au fost evidențiate faptele eroice ale unității militare condusă de generalul David Praporgescu.

 În ziua de 30 septembrie 1916, pe când se afla în mijlocul luptătorilor de pe înălţimea Coţi, explozia unui proiectil de artilerie l-a rănit mortal pe generalul David Praporgescu, precum şi mai mulţi ofiţeri şi soldaţi. De pe targa pe care fusese aşezat generalul a mai reuşit să se adreseze celor din jur: “Nu slăbiţi credinţa, a noastră e izbânda”. Au fost ultimele sale cuvinte izvorâte dintr-o curată şi înaltă conştiinţă pătrunsă de dragostea fierbinte faţă de patria pe care a slujit-o până în ultima clipă a vieţii sale. Erau cuvintele primului general român căzut pe câmpul de luptă.

 

Alte articole despre: