Eşti aici

Împlinirea a 20 de ani de când Mântuitorul Hristos l-a chemat la înalta treaptă a arhieriei pe Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie

30 Septembrie 2021 / Viața Eparhiei

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a aniversat în ziua de 30 septembrie împlinirea a 20 de ani de când Mântuitorul Hristos, Arhiereul cel veșnic, l-a chemat la înalta treaptă a arhieriei, învrednicindu-l de acest mare și dumnezeiesc dar.

Momentul a fost marcat prin rugăciune, Înaltpreasfinția Sa săvârşind Sfânta Liturghie la Altarul de vară al Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea, aducând mulţumire Milostivului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra sa şi a celor  pe care îi păstoreşte.

După Sfânta Liturghie, părintele Mercurie Daniel Apostol, vicar-eparhial, a săvârșit slujba de Te Deum, a adresat cuvânt de felicitare ierarhului, în care a evidențiat activitatea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie în slujirea ca Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și în demnitatea de Arhiepiscop al Râmnicului. A amintit părintele vicar despre cinstirea aparte pe care o arată Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie sfinților, prin așezarea sfintelor moaște în racle de argint și purtarea în procesiuni spre binecuvântarea și folosul duhovnicesc al credincioșilor, dar, în mod special, de preacinstirea Maicii Domnului, ale cărei icoane făcătoare de minuni împodobesc astăzi mănăstirile din Arhiepiscopia Râmnicului. Dintre aspectele slujirii Înaltpreasfinției Sale au fost rememorate și activitățile săvârșite pe plan cultural, fiind amintite simpozioanele, colocviile și concertele omagiale organizate timp de două decenii, activitatea Editurii Praxis, pe care a înființat-o în anul 2014, și în cadrul căreia au apărut volume și reviste de spiritualitate și cultură dar CD-uri cu vieți de sfinți, povestiri creștine, piese de teatru și opere din literatura patristică, în interpretarea unor actori de renume.

Au fost prezentate, de asemenea, proiectele sociale și misionare inițiate de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie în spitale și așezăminte de îngrijire a bătrânilor și orfanilor, dar și sprijinul acordat unor persoane și comunități ce s-au aflat, în timp, cu situații dificile. Toate acestea au fost încununate de o amplă lucrare ctitoricească prin care a înființat noi mănăstiri și a construit biserici parohiale, a reactivat și restaurat unele mănăstiri ce fuseseră părăsite în urma decretului 410 din 1959, revalorizând, astfel, întreg patrimoniul spiritual și cultural din cuprinsul Arhiepiscopiei Râmnicului.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a adresat cuvânt de mulțumire tuturor celor care în această zi și-au exprimat gândurile de felicitare, amintind de dragostea și jertfelnicia părinților dar și de purtarea de grijă permanentă față de cei pe care i-a născut ca slujitori ai lui Hristos, pe care a căutat „să-i călăuzească și să-i întărească pe aceștia, spre a se înnoi, „spre deplină cunoştinţă, după chipul Celui ce l-a zidit” (Coloseni III, 10)”.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a spus că „Unitatea Bisericii lui Hristos trebuie identificată în episcop, în calitate de cap văzut al adunării euharistice, dar şi ca singurul transmiţător al preoţiei în Biserică, ce exprimă şi apără unitatea canonică. Episcopul are un rol cu totul special în procesul de creștere spirituală a unei comunități. El este veghetorul menținerii vieții duhovnicești vii, pe linia Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții, adaptându-le prin propria experiență eclesială în Duhul Sfânt nevoilor comunității”.

Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, la ceas aniversar, clerul, monahii și credincioșii au înălțat smerită rugăciune, cerând Atotmilostivului Dumnezeu să-i dăruiască Înaltpreasfinției Sale ani binecuvântați, cu sănătate și rodnicie în propovăduirea Evangheliei.

Alte articole despre: