Eşti aici

Salina Ocnele Mari - Valcea Salina Ocnele Mari - Valcea

Salina Ocnele Mari

Salina din Ocnele Mari este una dintre cele mai vechi mine de sare din țara noastră. Se întinde pe o suprafață de cinci hectare.

Salina Ocnele Mari, una dintre cele mai vechi mine de sare din țara noastră, se află în localitatea Ocnele Mari, din județul Vâlcea, la mai puțin de 10 kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea. În anul 1912, localitatea a început să fie amenajată ca stațiune balneară și turistică. Locul este vizitat anual, de nenumărați turiști, pentru aerul salin, ștrandurile cu apă sărată și nămolul sapropelic. Salina Ocnele Mari, renumită pentru aerul salin, a fost amenajată, ca punct turistic, în anul 2009, apoi în anul 2015.

Urme ale dacilor și romanilor

Exploatarea sării la Ocnele Mari s-a făcut din cele mai vechi timpuri. În această zonă au fost descoperite numeroase topoare-ciocan de minerit, datând din cultura epocii neolitice, a bronzului și a primei epoci a fierului. Probabil și datorită acestui lucru, conform dovezilor arheologice, aici se văd și astăzi urmele vechii cetăți dacice Buridava, menționată de istoricul grec Ptolemeu.

Exploatarea sării în zona Ocnele Mari a continuat și în timpul cuceririi romane, dovadă fiind castrul roman de la Stolniceni, care a fost construit tocmai pentru a controla această zonă comercială. După cucerirea romană, sarea a fost extrasă și comercializată în folosul locuitorilor zonei. Localitatea Ocnele Mari a fost menționată pentru prima dată într-un document oficial în anul 1402.

Sarea, monopol domnesc

În evul mediu, exploatarea sării capătă o deosebită importanță, salina devenind astfel monopol domnesc. Un avânt deosebit capată exploatarea minieră de la Ocnele Mari în timpul Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, când sarea devine o importantă sursă de venit.

Exploatarea de sare de la Ocnele Mari este unica și cea mai importantă din sud-vestul României, de aici și denumirea de Ocnele Mari. În secolele XVIII-XIX se sapă mai multe guri de ocnă, dar toate se surpă, rând pe rând, lăsând în locul lor adevărate ștranduri cu apă sărată.

Noua salină de la Ocnele Mari

La 30 iunie 2015, vechiul traseu turistic din Salina Ocnele Mari a fost închis, Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea oferind publicului un nou traseu turistic, de patru ori mai mare decât cel vechi, întins pe o suprafață de aproximativ 50.000 metri pătrați. Zona de vizitare, amenajată la o adâncime de aproximativ 100 de metri sub nivelul solului, are o înălțime de aproximativ 70 de metri, cu o temperatură interioară de 12-15 grade Celsius.

Noul traseu turistic, mult mai diversificat, cuprinde zona culturală, zona sportivă, zona de distracţie pentru copiii, zona de tratament, zona de distracţie, precum și o biserică, un restaurant, o cramă, o sală de ședințe etc. Cea mai dezvoltată zonă rămâne însă cea sportivă, care cuprinde terenuri de tenis, fotbal, baschet şi alte sporturi, la mărimea standard pentru competiţiile naționale.

Indicații terapeutice

Sarea, prin natura sa, este o substanță bactericidă, care nu permite dezvoltarea culturilor microbiene, comportându-se ca un dezinfectant. Cei care vizitează salina pot beneficia de o cantitate însemnată de aerosoli salini, care sunt benefici în afecțiunile respiratorii. Aerosolii salini pătrund în organism în mod natural, pe nas, pe gură și prin piele. Prin depunerea și absorția ionilor salini, la nivelul căilor respiratorii, atât superioare (cavitatea bucală, cavitățile nazale și faringe), cât și inferioare (laringe, bronhii, bronhiole și alveole pulmonare), și datorită proprietății puternic higroscopică a sării, ia naștere efectul de diluție a depunerilor de impurități din organismul uman, care provoacă boli și disfuncții respiratorii.

Contraindicații: tuberculoză pulmonară, micoze pulmonare, cancer bronho-pulmonar, boli infecto-contagioase, hipertensiune arterială stadiul II, boala BASEDOW, cardiopatie cronică ischemică decompensată, infarct miocardic recent, angina pectorală cu crize frecvente, cord pulmonar cronic decompensate, epilepsie, afecțiuni neurologice ce evoluează cu pierderea stării de conștiență, claustrofobie, sarcină avansată și status asmaticus.

Program de vizitare

Luni, Marți, Miercuri, Joi: 10.00 - 15.00 (ultima intrare - ora 14.00)
Vineri, Sâmbătă, Duminică: 10.00 - 17.00 (ultima intrare - ora 16.00)

În subteran se intră cu microbuzul, care coboară la un interval de 30 minute.

Pentru informații actualizate privind tarifele de intrare: AICI.

Alte articole despre: