Eşti aici

Lacul Vidra - Vâlcea
Lacul Vidra - Vâlcea
Lacul Vidra - Vâlcea
Lacul Vidra - Vâlcea
Lacul Vidra - Vâlcea
Lacul Vidra - Vâlcea

Lacul Vidra

Lacul Vidra este un lac artificial de acumulare. Aflat la altitudinea de 1289 m, lacul alimentează cu apă Hidrocentrala Ciunget.

Lacul Vidra, situat la altitudinea de 1289 metri, este un lac artificial de acumulare. Este amplasat pe cursul râului Lotru, în vecinătatea stațiunii Vidra, între Munții Lotrului, ai Latoriței și ai Căpățânii.

Cu o lungime de 9 km, înconjurat de păduri de molid, lacul se întinde pe o suprafață de o mie de hectare. În matca lacului Vidra își revarsă apele râul Lotru și alte 81 de râuri și pârâuri.

Barajul Vidra, care a dus la apariția lacului Vidra, a fost construit între anii 1966-1973, în apropierea punctului de vărsare a pârâului Tunari în râul Lotru, în cheile Vidrei, la 30 km în amonte de stațiunea turistică Voineasa. A fost dat în folosinţă la 1 martie 1972.

În pofida aspectului domol al barajului, cu o înălțime de puțin peste 120 metri, apele lacului Vidra au un volum impresionant, fiind apropiat de cel al Lacului Izvorul Muntelui (Bicaz) şi al Lacului Vidraru.

În albia sa naturală, în aval de baraj, râul Lotru nu mai curge, el fiind condus printr-o galerie subterană spre Hidrocentrala Ciunget. Prin vechea vale a Lotrului, practic, astăzi curge un râu nou, format din unirea apelor care se scurg de pe versanții Munților Lotrului și Latoriței.

Lacul Vidra alimentează cu un debit constant de apă Hidrocentrala Ciunget, a doua mare hidrocentrală din România, după cea de la Porţile de Fier. Hidrocentrala Ciunget, situată mult în aval, la ieşirea Latoriţei din defileu, este construită sub pământ şi are o putere instalată de 550 MW. Ea este întrecută numai de Hidrocentrala Porțile de Fier, care are o putere de peste 1000 de MW, pe partea românească a fluviului.

Alte articole despre: