Eşti aici

Muzeul Satului Vâlcean din Bujoreni - Vâlcea
Muzeul Satului Vâlcean din Bujoreni - Vâlcea
Muzeul Satului Vâlcean din Bujoreni - Vâlcea
Muzeul Satului Vâlcean din Bujoreni - Vâlcea
Muzeul Satului Vâlcean din Bujoreni - Vâlcea
Muzeul Satului Vâlcean din Bujoreni - Vâlcea

Muzeul Satului Bujoreni

Muzeul Satului Vâlcean este un muzeu etnografic în aer liber aflat pe valea Oltului, în comuna Bujoreni. Înființat în 1969 și deschis publicului în 1974, muzeul se întinde astăzi pe o suprafață de 8 hectare. Cu cele aproape 80 de construcții arhitecturale originale și cele peste 12.000 de piese muzeistice ale sale, muzeul reconstituie perfect imaginea funcțională a unei așezări rurale tradiționale, cu toate instituțiile sale social-culturale.

Muzeul Satului Vâlcean este un muzeu etnografic în aer liber aflat pe valea Oltului, în comuna Bujoreni, județul Vâlcea. Înființat în 1969 și deschis publicului în 1974, muzeul se întinde astăzi pe o suprafață de 8 hectare.

Cu cele aproape 80 de construcții arhitecturale originale și cele peste 12.000 de piese muzeistice ale sale, Muzeul Satului Vâlcean reconstituie perfect imaginea funcțională a unei așezări rurale tradiționale, cu toate instituțiile sale social-culturale.

Alături de Cula Bujorenilor, ctitorită în jurul anului 1810, de Preda Bujoreanu, muzeul mai găzduiește Hanul lui Bogdan (1889), Școlile din Cacova, comuna Stoenești (sec. XX), biserica de lemn, comuna Nicolae Bălcescu (1785), cruci și troițe vechi, case țărănești vâlcene mobilate și anexe gospodărești, precum și fântâni și porți specifice zonei de nord a Olteniei. Cea mai veche casă țărănească are peste 200 de ani.

Au fost reconstruite o serie de ateliere meșteșugărești: de olărit, de dulgherie și tâmplărie, de prelucrare a părului de capră etc. Totul e prezentat ascendent, de la stâna din zona montană, până la casa din vatra satului, cu una sau mai multe încăperi. De un farmec aparte sunt casele cu foișor din zona etnografică Horezu și gospodăriile de viticultori din podgoria Drăgășani.

De un interes aparte se bucură morile de mână și moara de apă, adusă din zona etnografică Loviștea, cazanul de țuică și instalațiile de producere a vinului. La rândul ei, arta populară vâlceană, ilustrată în muzeu prin decorarea interioarelor locuințelor și în cadrul atelierelor meșteșugărești, fie că e vorba de piese textile sau de ceramică, din lemn sau metal, fie că e vorba de icoane și mobilier popular, este și ea impresionantă.

Atât gospodăriile, care pun în valoare preocupările tradiționale și meșteșugurile populare, cât și construcțiile comunitare, transferate din diferite localități ale județului Vâlcea, au fost amplasate în muzeu cu multă chibzuință, în funcție de formele de relief, în așa fel, încât forma finală să poată oferi omului de astăzi imaginea nealterată a satului vâlcean de odinioară.

Program de vizitare:

Aprilie - Octombrie: Marți - Duminică, 10:00 - 18:00.

Noiembrie - Martie: Marți - Duminică, 10:00 - 17:00.

Lunea este întotdeauna închis !

Adresă:

Comuna Bujoreni, DN7 (Râmnicu Vâlcea - Sibiu), judetul Vâlcea.

Alte articole despre: