Eşti aici

Ceramica de Horezu - Vâlcea
Ceramica de Horezu - Vâlcea
Ceramica de Horezu - Vâlcea
Ceramica de Horezu - Vâlcea
Ceramica de Horezu - Vâlcea
Ceramica de Horezu - Vâlcea

Ceramica de Horezu

Ceramica de Horezu este un tip de ceramică românească specific orașului Horezu. 

Ceramica de Horezu este un tip de ceramică românească specific orașului Horezu, din județul Vâlcea. Simbolul dominant în pictura vaselor de ceramică din Horezu este cocoșul, alături de figuri precum steaua, șarpele, copacul, peștele, soarele, spicul de grâu, pomul vieții și coada de păun, majoritatea simboluri creștine. Ceramica de Horezu este smălțuită și arsă de două ori.

În cadrul celei de-a şaptea sesiuni a Comitetului Interguvernamental de Protejare a Patrimoniului Cultural Imaterial, care s-a desfăşurat la Paris, în zilele de 3-7 decembrie 2012, UNESCO a decis înscrierea ceramicii româneşti de Horezu în lista Patrimoniului cultural imaterial mondial.

Potrivit celor de la UNESCO, confecţionarea ceramicii de Horezu este un meşteşug tradiţional unic, practicat atât de bărbaţi, cât şi de femei, în partea de nord a judeţului Vâlcea, procesul de fabricaţie fiind divizat. Bărbaţii sunt cei care se ocupă cu extragerea lutului, care este, ulterior, curăţat, porţionat, udat, frământat, tescuit şi amestecat, devenind astfel materia primă cleioasă din care sunt confecţionate celebrele vase roşiatice de Horezu. La rândul lor, femeile sunt acelea care decorează obiectele, folosind tehnici şi instrumente specifice, cu care desenează modele tradiţionale. Îndemânarea şi talentul de a combina formele şi culorile definesc personalitatea şi unicitatea acestui tip de ceramică. Culorile sunt vii şi variază de la maro închis, roşu, verde şi albastru până la celebrul ivoriu de Horezu (alb-gălbui, culoarea fildeșului).

În prima duminică din iunie, localitatea Horezu găzduiește Târgul de oale Cocoșul de Hurez, în cadrul căruia meșteri din Satu Mare, Corund, Marginea sau Oboga vin să își arate meșteșugul și priceperea. Târgul este organizat pe platoul Stejari și durează trei zile. Produsele premiate sunt expuse, mai apoi, la galeria de artă contemporană, deschisă la Casa de Cultură din Horezu.

În aceeași perioadă, în zonă se mai poate participa la următoarele evenimente: Fagurele de aur, sarbatoare națională a apicultorilor, care se ține în a doua săptămână din iunie și durează două zile, la Tomșani; Învârtita dorului, festival de cântec ciobănesc și paradă de costume populare, se ține în a treia săptămână din iunie, în satul Vaideeni; Brâul de aur, șezătoare și concurs de creație, este organizat în fiecare an, în ziua de Sfântul Ilie (20 iulie), la Bărbătești.

Alte articole despre: