Eşti aici

„În taina rugăciunii, are loc întâlnirea omului cu Dumnezeu”, le-a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie elevilor Seminarului Teologic la început de an școlar

11 Septembrie / Învățământ

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit slujba de Te Deum la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea, cu prilejul deschiderii noului an școlar 2023-2024.

Manifestările de la instituţia de învăţământ teologic s-au desfăşurat în prezenţa cadrelor didactice, a elevilor seminarişti, a părinţilor şi rudelor, precum şi a reprezentanților autorităților locale.

La final, Înaltpreasfinția Sa a adresat celor prezenți îndemnul de „a spori în cunoaștere dar și de a descoperi taina și roadele rugăciunii, unde are loc întâlnirea omului cu Dumnezeu. Rugăciunea se desfășoară ca o întâlnire dătătoare de viață pentru omul care se încredințează voii lui Dumnezeu.

Urmând îndemnului Sfântului Apostol Pavel, „să prisosiţi: în credinţă, în cuvânt, în cunoştinţă, în orice sârguinţă și în iubirea voastră” (II Corinteni VIII, 7), știind că Dumnezeu Își revarsă dragostea pe măsura progresului nostru duhovnicesc și a dorinței de a ne împărtăși din iubirea Sa, spre dobândirea Împărăției Cerurilor.

Anul școlar marchează timpul înveșmântat de bogăția darurilor pe care ni le oferă educația, revelând aspirația lăuntrică a omului de a căuta adevărul, de a cunoaște și de a înțelege sensul existenței, dar și tainica înflorire a vocațiilor.

Sfinților Apostoli și celorlalți ucenici le-a spus Domnul: „de Mă iubiţi, păziţi poruncile Mele” (Ioan XIV, 15), iar aceia au înțeles că „aceasta este porunca Lui, ca să credem întru numele lui Iisus Hristos, şi să ne iubim unul pe altul, precum ne-a dat poruncă. Cel ce păzeşte poruncile Lui rămâne în Dumnezeu şi Dumnezeu în el; şi prin aceasta cunoaştem că El rămâne în noi, din Duhul pe care ni L-a dat” (I Ioan III, 23-24)“.

Prețuirea și cultivarea darurilor împărtășite, fie intelectuale ori duhovnicești, trebuie să devină comoara voastră și, astfel, acolo va fi şi inima voastră (Matei VI, 21)”, subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Alte articole despre: