Eşti aici

Parastas pentru Arhiepiscopul Gherasim Cristea

8 Aprilie 2017 / Viața Eparhiei

Sâmbătă, 8 aprilie 2017, la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Nicolae din Râmnicu Vâlcea a fost săvârșită slujba parastasului pentru Arhiepiscopul Gherasim Cristea.

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și Preasfinţitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați de  un sobor de preoţi şi diaconi, au  săvârșit slujba Parastasului pentru Arhiepiscopul Gherasim Cristea, trecut la cele veşnice în data de 9 aprilie 2014.

În cuvântul comemorativ adresat celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a arătat că începutul slujirii în demnitatea de arhiereu a Înaltpreafinţitului Gherasim a fost în Dobrogea, un spaţiu apropiat şi de locurile sale natale. „Era un om apropiat și sfătos, apropiat de preoți, de monahi, de monahii, de credincioși. S-a format într-o mare lavră, Mănăstirea Cernica, unde a și urmat cursurile seminarului monahal, făcând parte dintr-o generație de aur, alături de patriarhul Teoctist, de părintele Grigorie Băbuș și alți părinți îmbunătățiți care, de la racla Sfântului Calinic au avut daruri atât de sfinte și de folositoare. Pentru evlavia ce o purta Sfântului Calinic, Dumnezeu i-a purtat pașii la locul unde a păstorit sfântul, aici, la Vâlcea, așezându-l pe Sfântul Ierarh drept ocrotitor spiritual al Eparhiei.

Viața sa a fost ca o legendă, însă longevitatea i s-a datorat permanentei pregătiri, împreunată cu rugăciunea și, întotdeauna, cu metaniile și cu mișcarea, în convorbirea cu fiii săi duhovnicești. Era iubitor de Dumnezeu, iubitor de preoți, de călugări și de credincioși. Așa l-am cunoscut și l-am îndrăgit, și am avut o legătură spirituală atât de intensă, atât de strânsă cu Înaltpreasfințitul Gherasim. De aceea, îl port în permanentă rugăciune.

Și-a legat numele de păstor al preoților și credincioșilor din Dobrogea, dar mai ales de moaștele Sfinților martiri de la Niculițel pe care-i cinstea cu atâta evlavie.

Am poposit astăzi, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, căruia îi mulțumesc, și iată că prin rugăciunea noastră, îi trimitem sentimentele pioase de recunoștință și de dragoste, o ofrandă înaintea lui Dumnezeu, ca Dumnezeu să-i îmbrățișeze sufletul și să-i dăruiască lumină.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca pe slujitorul Său, ierarhul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, să-l așeze în Raiul desfătării, în latura celor vii din împărăția cerurilor”, a transmis Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie.

Alte articole despre: