Tabăra pentru tineri „Educaţie, Sfinţenie, Cultură” la Mănăstirea Bistrița
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, Sectorul Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului a organizat în perioada 1-8 iulie 2016, la Mănăstirea Bistrița, Tabăra pentru tineri Educaţie, Sfinţenie, Cultură.
Tabăra a fost realizată din dorinţa de a promova şi de a pune în valoare cultura, tradiţiile, obiceiurile şi valorile religioase creştine din zona Râmnicului. Astfel, la Mănăstirea Bistrița au participat 20 de copii, elevi ai Liceului Sfântul Antim Ivireanu din Municipiul Bucureşti, care au fost însoţiţi de prof. Iordache Valentina şi prof. Șerban Mihaela. În cadrul taberei s-au desfășurat ateliere de pictură pe lemn şi pe sticlă, ateliere de fotografie, drumeții pe Cheile Bistriței și împrejurimi.
În mijlocul tinerilor participanți la tabără s-a aflat și Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie. Înaltpreasfinția Sa a oferit copiilor daruri și le-a vorbit despre necesitatea cunoașterii valorilor creștine, valori care au contribuit atât la dezvoltarea spirituală a poporului român, cât și la dezvoltarea culturii române prin numărul însemnat al tipăriturilor bisericești, prin organizarea de școli pentru tineri în așezămintele bisericești, prin dezvoltarea artei în lucrarea de ctitorire și înfrumusețare a locașurilor de cult. Totodată, Părintele Arhiepiscop i-a îndemnat pe tineri ca, în perioada copilăriei și adolescenței, să rămână ascultători față de părinți și profesori, să-și cultive darurile vocaționale cu care Dumnezeu i-a înzestrat și să-și aleagă între îndrumători și preoții din parohiile în care locuiesc.
Activităţile din cadrul acestui proiect au pus în lumină creativitatea şi imaginaţia elevilor prin intermediul lucrărilor realizate cu dorința de a promova cultura, tradiţiile şi valorile creştine râmnicene. La finalul taberei, Părintele Arhidiacon Codruț-Dumitru Scurtu, Consilier în cadrul Sectorului Învăţământ şi Activităţi cu Tineretul din Arhiepiscopia Râmnicului, a organizat întâlnirea festivă în cadrul căreia au fost vernisate lucrările copiilor.
Bucuria participării în Tabăra de la Mănăstirea Bistrița a fost mărturisită atât prin împărtășirea gândurilor de mulțumire și recunoștință către organizatori, cât și prin consemnarea experiențelor trăite în jurnalul de tabără: „Ne-am bucurat foarte mult că am participat la această tabără. Este prima dată când vizitez mănăstirile din Vâlcea și sunt plăcut impresionată de frumusețea lor, de modul în care maicile pictează icoane și brodează lucruri pentru biserici. Am pictat și noi icoane, am vizitat muzeul mănăstirii, ne-am jucat și am făcut drumeții prin apropiere. Ne dorim ca și în anii următori să venim aici. Mi-ar plăcea să-mi aduc și părinții în vizită”, a scris Ioana, una dintre participante.