Eşti aici

„Valorile Ortodoxiei, valorile poporului român”, în dezbatere la Parohia Mihăești I

28 Noiembrie 2017 / Învățământ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, sub coordonarea Biroului Învățământ și Activități cu tinerii, la  Parohia Mihăeşti I s-au desfășurat o serie de activități catehetice desfășurate sub genericul Valorile Ortodoxiei, valorile poporului român.

Activitatea a fost inițiată de către Părintele Ionuț Sandu care își propune ca în cadrul întâlnirilor catehetice să fie reafirmat modul în care învățăturile evanghelice au fost receptate în modul de viață al comunităților creștine din spațiul românesc. În cadrul activităților catehetice au fost organizate ateliere de creație, precum și ateliere de învățare a colindelor și cântecelor cu specific național.

„Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cântarea colindelor și purtarea portului național ne încredințează asupra modulu în care poporul român a receptat valorile credinței, dar și asupra contribuției pe care Ortodoxia l-a avut în formarea conștiinței unității de neam. De-a lungul timpului, expresia identitate naţională a cunoscut la mulți dintre gânditorii neamului românesc mai multe formulări: specific naţional a numit-o Garabet Ibrăileanu, spiritualitate românească - Mircea Vulcănescu, spirit românesc sau conștiință naţională - Nae Ionescu, românismul sau etnicul românesc - Constantin Rădulescu-Motru, spațiu mioritic - Lucian Blaga, fenomenul românesc este denumirea dată de Mihail Ralea, ortodoxie o numea Nichifor Crainic, suflet românesc - Constantin Noica, sau specificul naţional- George Călinescu”, a subliniat părintele. 

Alte articole despre: