Eşti aici

Sfinții Împărați Constantin și Elena, sărbătoriți în Protopopiatul Horezu

21 Mai 2018 / Învățământ

Sfinții Împărați Constantin și Elena au fost sărbătoriţi în mod deosebit la parohiile care îi au ca ocrotitori. Cu prilejul hramului au fost susținute cateheze la Parohia Greci, comuna Mateești,  Parohia Bărbătești și Parohia Stoenești.

Catehezele au fost susținute în ajunul sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena, din dorința de a face cunoscută activitatea mărturisitoare a celor numiți „întocmai cu Apostolii” și care au devenit exemple de asumare a Ortodoxiei.

Părintele Cosmin Stamatoiu, prezentând erminia icoanei sfinților a arătat că „în iconografia ortodoxă, Sfinții Împărați Constantin și Elena au între ei așezată Sfânta Cruce, pentru că Sfântul Constantin a descoperit Crucea pe cer, iar Sfânta Elena în pământ. Icoana lor transmite astfel un sens duhovnicesc, înțelegând că Sfânta Cruce, semnul iubirii jertfelnice a Fiului lui Dumnezeu întrupat, unește tainic cerul și pământul, lumea nevăzută și cea văzută, cele inteligibile și cele sensibile, în iubirea infinită și eternă a Preasfintei Treimi”.

Alte articole despre: