Eşti aici

Recensământ 2022: Preoții sunt îndemnați să încurajeze credincioșii la îndeplinirea acestei datorii civice

22 Februarie 2022 / Comunicate de Presă

Între temele discutate de ierarhi în plenul Sfântului Sinod, la ședința din 17 februarie, s-a aflat și Recensământul Populației și Locuinţelor din România.

Prin urmare, Sfântul Sinod a aprobat ca „Centrele eparhiale din țară și din străinătate să transmită personalului clerical îndemnul de a-i încuraja pe credincioși să-și îndeplinească această datorie civică și să își declare apartenența religioasă corectă, mai ales prin autorecenzare, în perioada 14 martie-15 mai 2022”.

Recensământul a debutat la 1 februarie, cu o primă etapă, cea de preluare a datelor din surse administrative.

Este primul recensământ din istoria recensămintelor din România în care nu se va folosi hârtia în nicio etapă. El este conceput în trei etape: preluarea datelor din surse administrative, autorecenzarea și colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, pentru acele persoane/clădiri/locuinţe pentru care nu s-a realizat autorecenzarea online.

„Recensământul este o activitate al cărei succes depinde, în cea mai mare parte, de modul în care populaţia va colabora la actul de recenzare”, declara printre altele, purtătorul de cuvânt al INS, Vladimir Alexandrescu, la deschiderea primei etape de recenzare.

Salariaţii care se vor autorecenza prin intermediul internetului, au dreptul la o zi liberă, plătită de angajator. Aceasta se va acorda în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării.

Conform recensământului din 2011, populaţia stabilă a României era de 20.121.641 persoane, iar 86,5% dintre românii care și-au declarat religia erau ortodocși.

Alte articole despre: