comunicat

 • Hotărâri ale Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei pentru întărirea vieţii monahale din Oltenia

  În data de 26 ianuarie 2023, membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei s-au întrunit în şedinţă de lucru, la Facultatea de Teologie din Craiova, pentru stabilirea mai multor hotărâri în vederea organizării optime a vieţii bisericeşti din mănăstirile oltene în general, şi din Mănăstirea Frăsinei, în mod particular, după cum urmează:

  31 Ianuarie 2023
 • Ambasadorul Regatului Spaniei la București în vizită la Patriarhia Română

  Excelenţa Sa domnul José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, Ambasadorul Regatului Spaniei în România, a fost joi în vizită de prezentare la Patriarhia Română.

  Redăm comunicatul de presă transmis de Sectorul relații bisericești, interreligioase și comunități bisericești externe al Patriarhiei Române:

  27 Ianuarie 2023
 • Slujbe de mulțumire în toate bisericile, la 164 de ani de la Unirea Principatelor Române

  La aniversarea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, vor fi oficiate slujbe de mulțumire în toate bisericile din Patriarhia Română și vor fi pomeniți cei care au contribuit la înfăptuirea acestui deziderat.

  20 Ianuarie 2023
 • Patriarhul Daniel, mesaj la moartea Reginei Elisabeta a II-a: Un prieten al poporului român și al Bisericii Ortodoxe Române

  București, 8 septembrie 2022

  Majestății Sale CHARLES al III-lea,
  Regele Regatului Unit al Marii Britanii și al Commonwealth-ului

  Majestatea Voastră,

  Suntem profund mișcați de trecerea la Domnul a regretatei Regine Elisabeta a II-a, mama iubită a Majestății Voastre și Suveran al Regatului Unit și al Commonwealth-ului, în ziua de 8 septembrie 2022, în care sărbătorim, în Biserica Ortodoxă, Nașterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioarei Maria.

  9 Septembrie 2022
 • Duminica Părinților şi Copiilor – rugăciune comună şi conlucrare pentru comuniune şi mântuire

  Aprobată prin hotărârea nr. 629/12 martie 2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Duminica Părinţilor şi Copiilor, prima duminică după data de 1 iunie – Ziua Internaţională a Copilului, este prilej de a reafirma rolul principal al familiei în creşterea duhovnicească a copiilor şi formarea lor pentru viaţă.

  1 Iunie 2022
 • Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român

  Înălţarea Domnului  Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român

  1 Iunie 2022
 • Independența naţională – simbol al demnității poporului român

  În obținerea independenței naționale, „Biserica Ortodoxă Română a îndeplinit un rol de seamă prin slujitorii sfintelor altare, prin viețuitorii din mănăstiri şi prin credincioșii săi mireni”, a transmis marți Părintele Patriarh Daniel.

  11 Mai 2022
 • Slujbă de pomenire a luptătorilor anticomunişti la Paraclisul Arhiepiscopal „Toți Sfinții”

  Miercuri, 9 martie, la Paraclisul Arhiepiscopal „Toți Sfinții” din municipiul Râmnicu-Vâlcea a fost săvârșită slujba de parastas pentru luptătorii anticomuniști din perioada 1944-1989, cei care au luptat, cel mai adesea până la moarte, îndurând suferințe inimaginabile în închisorile comuniste de exterminare, împotriva instaurării în România a unui regim politic totalitar şi ateu.

  9 Martie 2022
 • Recensământ 2022: Preoții sunt îndemnați să încurajeze credincioșii la îndeplinirea acestei datorii civice

  Între temele discutate de ierarhi în plenul Sfântului Sinod, la ședința din 17 februarie, s-a aflat și Recensământul Populației și Locuinţelor din România.

  22 Februarie 2022
 • Slujbă de mulţumire în bisericile din Patriarhia Română la aniversarea Unirii Principatelor Române

  Luni, 24 ianuarie 2022, ierarhii, preoţii şi diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujba de Te Deum în toate bisericile din Patriarhia Română. La sfârșitul acestei slujbe vor fi trase clopotele timp de un minut, informează Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

  21 Ianuarie 2022
 • Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

  În ziua de joi, 16 decembrie 2021, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

  17 Decembrie 2021
 • Mesajul Patriarhului la Gala „Valori și tradiții românești – UNESCO 65”: Bucuria comuniunii între generaţii

  Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Gala „Valori și tradiții românești – UNESCO 65”, Bucureşti, Palatul Parlamentului, 7 decembrie 2021.

  8 Decembrie 2021

Pagini