comunicat

 • Patriarhul României: Mesaj de compasiune și solidaritate cu poporul elen

  Patriarhul Daniel a transmis duminică, 8 august, un mesaj adresat Arhiepiscopului Ieronim al Atenei și al Întregii Elade prin care exprimă compasiunea și solidaritatea întregii Biserici Ortodoxe Române cu poporul elen profund afectat de incendiile de vegetație.

  Mesajul integral:

  9 August 2021
 • Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român

  La ora 12.00, în ziua de joi, 10 iunie 2021, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase în semn de neuitare, prețuire și recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

  8 Iunie 2021
 • Patriarhul Daniel: Duminica Părinților și Copiilor – prilej de omagiere și susținere a familiei creștine

  Părintele Patriarh Daniel a transmis un mesaj cu prilejul Duminicii Părinților și Copiilor (6 iunie 2021). El subliniază nevoia de a reafirma rolul principal al familiei în creșterea și educația pentru viață a copiilor și necesitatea de a sprijini familiile numeroase și pe cele defavorizate.

  Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit în 2009 ca prima duminică din luna iunie să fie dedicată în Patriarhia Română părinților și copiilor.

  Text integral:

  4 Iunie 2021
 • Oficial: Cum vor fi organizate slujbele în perioada 24 aprilie – 7 mai 2021

  Cancelaria Sfântului Sinod a transmis marți, 20 aprilie, un set de recomandări privind modul în care se vor organiza slujbele în perioada 24 aprilie – 7 mai 2021. Se fac precizări privind procesiunile de Florii, Deniile, sosirea Luminii Sfinte și Învierea, dar și referitoare la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.

  20 Aprilie 2021
 • Anul 2022 va fi dedicat rugăciunii și sfinților isihaști

  Sfântul Sinod a dedicat anul următor rugăciunii și sfinților isihaști. Hotărârea a fost adoptată în ședința desfășurată miercuri la Palatul Patriarhiei. Titulatura oficială a anului 2022 este: Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.

  27 Februarie 2021
 • Mesajul de felicitare al Patriarhului României pentru noul Patriarh al Serbiei

  Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis joi, 18 februarie 2021 un mesaj de felicitare noului Patriarh al Serbiei:

  19 Februarie 2021
 • SSC, precizări: Preoții care predau Religia în școli nu au sporuri suplimentare față de alți profesori

  Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) aduce clarificări privind afirmațiile dintr-un articol de presă care preciza că „preoții care predau în învățământul preuniversitar primesc un spor de până la 80% dacă provin din biserici cu venituri reduse, în timp ce cadrele didactice care lucrează în localități izolate beneficiază de un spor de 20%”.

  11 Februarie 2021
 • Slujbă de mulţumire în toate bisericile din Patriarhia Română la aniversarea Unirii Principatelor Române

  Duminică, 24 ianuarie 2021, se împlinesc 162 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment esențial din istoria poporului român, ideal istoric încununat la Bucureşti de Adunarea Electivă a Munteniei prin alegerea Domnitorului Alexandru Ioan Cuza al Moldovei și ca Domnitor al Ţării Românești într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei.

  21 Ianuarie 2021
 • Programul Sărbătorii Botezului Domnului la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea

  Evenimentele liturgice de la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ierarh Nicolae din Râmnicu-Vâlcea, prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an, se vor desfășura în contextul precauțiilor impuse de respectarea regulilor sanitare și conform următorului program: 

  27 Decembrie 2020
 • Comunicat de presă

  În ziua de 3 decembrie 2020, Secretariatul de Stat pentru Culte, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, a organizat o nouă întâlnire în cadrul Platformei de Dialog dintre reprezentanții autorităților publice cu atribuții în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și reprezentanții cultelor religioase, asftel încât prin dialog și cooperare deciziile care sunt luate în această perioadă să răspundă atât nevoilor de protecție a sănătății publice cât și a celor religioase ale credincioșilor.

  4 Decembrie 2020
 • Mesajul Patriarhului Daniel la trecerea în veșnicie a Patriarhului Irineu al Serbiei

  Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel transmis la trecerea în veșnicie Patriarhului Irineu al Serbiei:

  20 Noiembrie 2020
 • Patriarhia Română îndeamnă la donarea de sânge şi plasmă convalescentă Covid-19

  Patriarhia Română îndeamnă la intensificarea donării de sânge şi plasmă convalescentă Covid-19 în cadrul Campaniei „Donează sânge, salvează o viață!”.

  20 Noiembrie 2020

Pagini