Eşti aici

Procesiuni cu sfintele icoane în parohiile din Protoieria Călimănești

28 Februarie 2018 / Învățământ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Parinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în Parohiile Boişoara, Bumbuiești şi  Găujani din Protoieria Călimăneşti în Duminica Ortodoxiei, s-au organizat  procesiuni cu Sfintele Icoane.

La Parohia Boișoara, procesiunea a început după Sfânta Liturghie, copiii purtând icoane pictate de ei în cadrul atelierului de pictura pe sticlă organizat în parohie.
Credincioşii au făcut popas la fiecare troiţă din localitate, iar preotul paroh Mihai Cristian Mitu a rostit rugaciuni de sfintire a icoanelor.

La procesiunea organizată în Parohia Găujani au participat  și preoții din parohiile învecinate, credincioși și elevi ai școlii din localitate. „Raţiunea existenţei icoanei este bine lămurită de către Sfântul Ioan Damaschinul, care, combătându-i pe iconoclaşti, spune: „Fiindcă sfinţii au fost plini de Duhul Sfânt, în viaţă fiind, chiar şi când au trecut la cele veşnice, harul Sfântului Duh s-a pogorât asupra lor în morminte şi asupra chipurilor lor în icoane, nu în esenţă, ci după lucrare“. Aşadar, lucrarea Duhului - condiţie a vederii duhovniceşti a lui Hristos (In. 15, 26), este esenţială pentru teologia icoanei. Sfântul Vasile cel Mare (†379) spune că ceea ce cuvântul transmite prin auz, pictura arată în tăcere şi prin imagine, devenind astfel o carte de teologie, ce transpune dogma în culori”, a subliniat părintele Rodinel Mureșan în omilia rostită în această zi.

Alte articole despre: