Eşti aici

Procesiune cu sfintele icoane în Parohia Boişoara

20 Martie 2019 / Învățământ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Parinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în Parohia Boişoara din Protoieria Călimăneşti în Duminica Ortodoxiei, s-a desfășurat o procesiune cu Sfintele Icoane.

Manifestarea duhovnicească a început după Sfânta Liturghie, copiii purtând icoane pictate de ei în cadrul atelierului de pictura pe sticlă organizat în parohie. Credincioşii au făcut popas la fiecare troiţă din localitate, iar preoții au rostit rugăciuni de sfințire a icoanelor.

La procesiune au participat alături de  preotul paroh Mihai Cristian Mitu, preoții din parohiile Bumbuiești și Greblești, obștea Mănăstirii Boia, credincioși și elevi ai școlii din localitate împreună cu domnul director Ioan Cristian Mohanu.

La finalul procesiunii, Preacuviosul Părinte Vasile de la Mănăstirea Boia a vorbit în cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, despre cinstirea sfintelor icoane. „În Biserica creştină, prin sfintele icoane se înţelege reprezentările vizibile, redate prin zugrăvire, ale chipurilor Mântuitorului Hristos, Sfântului Duh, Maicii Domnului, sfinţilor îngeri, ale tuturor sfinţilor, precum şi ale unor scene biblice.

Între sfânta icoană şi chipul reprezentat nu există o relaţie de identitate. Prin asemănarea cu persoana reprezentată, icoana împrumută numele, forma şi aspectul, apoi, prin rânduiala de sfinţire care se face în Biserică, se legitimează cinstirea sfintelor icoane. Natura persoanei redată în icoană nu poate fi reprezentată, ci numai chipul acesteia, de aceea sfânta icoană rămâne doar o asemănare sau o reprezentare a originalului. Astfel, cinstirea care se oferă persoanei reprezentate nu poate fi identică, după esenţă şi felul ei, cu cea adusă sfintei icoane”.

Alte articole despre: