Eşti aici

Pomenirea eroilor în Parohia Vaideeni

17 Mai 2018 / Învățământ

Pentru pomenirea eroilor din Vaideeni, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea Patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea Neamului, libertatea şi demnitatea Poporului Român, Parohia Vaideeni din Protoieria Horezu a cinstit această zi prin săvârşirea a slujbei parastasului, oficiată de către părintele Balotă Emilian, slujbă la care au fost prezenți domnul Primar Achim Daniel Băluță, elevii școlii din localitate, însoțiți de către părintele Vasile Alin Cățăiu, profesori și numeroși credincioși.

În cuvântul rostit după slujba Parastasului, părintele paroh a evidențiat importanța jerfei românilor care au pus dragostea de neam mai presus de viața lor, dar și tradiția cinstirii eroilor neamului încă din perioada interbelică. Recomandarea de a pomeni eroii în această zi a fost făcută Parlamentului României și regelui Ferdinand de Patriarhul Miron, în dubla sa calitate, de Președinte al Societății Mormintelor Eroilor căzuți în Război și ca Mitropolit Primat al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această pomenire a durat până în 1948, când regimul comunist a întrerupt-o și a transferat-o în ziua de 9 mai.

După revoluția din 1989, pomenirea eroilor în a patruzecea zi după Paști a fost reluată, fiind fixată de Sfântul Sinod în anii 1991 și 2001 ca Sărbătoare Națională Bisericească, iar de Parlamentul României în 2003 ca Sărbătoare Națională a Poporului Român.

În fața monumentului eroilor, elevii au susținut un moment cultural în care și-au cinstit eroii comunității interpretând cântece patriotice.

Alte articole despre: