Eşti aici

Activități catehetice în Parohia Foleștii de Sus

8 Noiembrie 2017 / Învățământ

În Parohia Foleștii de Sus din Protoieria Horezu, cu prilejul prăznuirii hramului bisericii filiale Bălțățeni, s-au desfășurat evenimente liturgice  și catehetice.

Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil, Rafaiil și toate puterile cerești, au fost cinstiți începând cu slujba Vecerniei cu Litie din seara zilei de marți, 7 noiembrie, la care au participat în număr mare elevii Școlii Gimnaziale Foleștii de Sus, îndrumați de profesorul de religie Liviu-Bogdan Tudor.

După slujbă, părintele paroh Emanoil Găman a susținut o cateheză tematică în care a vorbit despre cinstirea îngerilor: „Sfînta Scriptură ne arată că prin sfinţii care sunt pe pământul Lui, minunată a făcut Domnul toată voia întru dânşii (Psalm 15, 3). Tocmai de aceea, noi, creştinii ortodocşi, cinstim pe sfinţii lui Dumnezeu, ştiind că Dumnezeu săvârşeşte în chip minunat voile Sale cu dânşii. Trebuie de la început să vă spun că Biserica Ortodoxă face deosebire între adorare, care se cuvine numai lui Dumnezeu, şi venerare sau cinstire, pe care o dăm sfinţilor şi îngerilor Lui, care slujesc la mântuirea sufletelor noastre. La aceasta ne învaţă şi Sfântul Apostol Pavel zicând: Îngerii nu sunt oare toţi duhuri slujitoare, trimişi ca să slujească pentru cei ce vor fi moştenitorii mântuirii? (Evrei 1, 14). Iar scopul cultului sfinţilor este de a lăuda pe Dumnezeu prin ei, după mărturia Sfintei Scripturi care ne îndeamnă la aceasta zicînd: Lăudaţi pe Dumnezeu întru sfinţii Lui (Psalm 159, 1)”.

Miercuri, a doua zi, sărbătoarea a continuat cu slujba Sfintei Liturghii săvârșită în sobor, sub protia părintelui Protoiereu Mihai Cârțan care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Ahiepiscopul Râmnicului, subliniind totodată că „Biserica Ortodoxă cinsteşte în chip deosebit pe sfinţi şi îngeri, rînduindu-le în calendar cîte o zi anuală de prăznuire, slujbe speciale la biserică, rugăciuni şi icoane pictate cu chipul şi numele lor. Sfinţii şi îngerii, se roagă pentru noi (Ieşire 32, 31-32), aud rugăciunile noastre (II Petru 1, 15; Daniel 10, 11; Luca 16, 27) și duc rugăciunile noastre înaintea lui Dumnezeu pentru noi (Apocalipsă 5, 8-14)”. 

Alte articole despre: