(Video) Mănăstirea Bradu
Situat în satul Gurguiata de lângă Băile Olăneşti, Mănăstirea Bradu a fost construită pe temelia unui schit mai vechi care se numea Schitul de sub Râpa Bradului, despre care aflăm că exista în 1766.
Actuala biserică a mănăstirii, este o construcţie de zid, ridicată în anul 1784 de părintele Sava ieromonah, originar din satul Scrada judeţul Gorj, fost egumen al Mănăstirii Iezer, ajutat fiind de preotul Grigore. Biserica este în formă de corabie, cu interiorul împărţit în trei şi un pridvor deschis susţinut de şase stâlpi, fără turlă, semănând mult cu cea de la Iezer. Clopotniţa este mai mare decât biserica şi are două etaje unde se găsesc două chilii, spaţiile de locuit mărindu-se an de an.
În secolul al XIX-lea documentele arată că vechiul schit se află într-o stare deplorabilă, aproape de ruină, chiliile fiind fără acoperiş iar clopotniţa netencuită. Iarna grea a anului 1863-1864 a condus la degradarea acestui schit: datorită zăpezii s-a prăbuşit acoperişul, iar ornamentele în relief au căzut din cauza îngheţului.
În 1854-1855 schitul este trecut în administrarea Mănăstirii Sărăcineşti. Fiind părăsit, viaţa monahală a fost reintrodusă începând cu anul 1994.