Eşti aici

Slujbă de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu și recital din lirica eminesciană

15 Ianuarie 2020 / Cultural

Râmniceni, iubitori ai personalității poetului Mihai Eminescu și ai operei sale, au participat miercuri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, la o manifestare cultural-religioasă, prilejuită de împlinirea a 170  de ani de la nașterea marelui poet. Evenimentul comemorativ a fost organizat de Arhiepiscopia Râmnicului, în parteneriat cu Teatrul Municipal „Ariel” din Râmnicu-Vâlcea, la Centrul Eparhial.

Manifestarea comemorativă a debutat cu slujba Parastasului, săvârșită în biserica Adormirea Maicii Domnului din cadrul Centrului Eparhial de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Nicolae din Râmnicu-Vâlcea, dirijat de părintele Siluan-Dumitru Scurtu.

La finalul slujbei, Chiriarhul Râmnicului a evidențiat personalitatea marcantă pentru cultura română a poetului Mihai Eminescu, care și-a dezvoltat anvergura personalității sale datorită dragostei față de neam și credința ortodoxă.

„S-au împlinit 170 de ani de când Dumnezeu l-a hărăzit neamului omenesc, devenind un arhanghel al culturii poporului român. Mihai Eminescu, născut în ținutul binecuvântat și plin de sfințenie al Botoșanilor, ca al șaptelea din unsprezece copii, într-o famile binecredincioasă, la 15 ianuarie 1850, este, că vrem sau nu, pilonul central al literaturii române și, totodată, un impresionant apărător al valorilor naționale românești. Cunoștea bine învățătura Bisericii Ortodoxe pentru că el a avut rude apropiate care au ales viața monahală la mănăstirile Agafton și Vorona. În aceste vetre de sihăstrie a cunoscut îndeaproape spiritualitatea Ortodoxiei românești. Este de apreciat faptul că întotdeauna și-a adus aminte cu duioșie și cu statornică credință despre acești ani, dar și despre cei care au avut un rol important în formarea sa intelectuală, cu o recunoștință aparte pentru profesorul Aron Pumnul. I se poate datora perfecționarea limbii române, reușind să pună în versuri cele mai calde și mai puternice simțăminte ale poporului român”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În continuare, Părintele Arhiepiscop Varsanufie a reliefat legătura marelui poet cu ținuturile Vâlcii.

„Mihai Eminescu a fost strâns legat de ținutul Vâlcii, pentru că a luptat din răsputeri ca Mănăstirea Cozia, ctitoria voievodului Mircea cel Bătrân, care fusese transformată în închisoare, să fie redată cultului. Dragostea sa pentru Mănăstirea Cozia, pentru ctitorul ei, care s-a concretizat în Scrisorea a treia, l-a determinat să vină pe aceste meleaguri ale Arhiepiscopiei Râmnicului. De aceea, a fost rânduit ca în incinta Centrului Eparhial să fie așezat un bust al poetului Mihai Eminescu, pentru a ne aduce prinosul de recunoștință și de a ne exprima dragostea față de cel care a fost hărăzit de Dumnezeu să fie arhanghel al culturii românești”, a încheiat Chiriarhul Râmnicului.

După slujba de pomenire, au rost rostite ectenii și rugăciuni la bustul poetului național Mihai Eminescu, aflat în incinta Centrului Eparhial al Râmnicului. Au participat elevi și profesori de la Școala Gimnazială I.G. Duca din Râmnicu-Vâlcea, oameni de cultură și preoți de la parohii din cuprinsul Protoieriei Râmnicu-Vâlcea.

 Apoi, în sala Iosif Episcopul a Casei Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, a urmat recitalul de muzică și poezie „Dor de Eminescu…”, susținut de actorii Camelia Constantin, Anca Olteanu, Dan Constantin și Gabriel Popescu de la Teatrul Municipal „Ariel” din Râmnicu-Vâlcea, acompaniați la pian de doamna Galina Nemțanu.

Alte articole despre: