Eşti aici

Preasfinţitul Emilian Lovişteanul a lansat o nouă carte

5 Februarie 2015 / Cultural / Pr. Nifon Dorin Iancu

Sala „Iosif Episcopul“ din cadrul Aşezământului Pastoral-Cultural „Sfântul Ierarh Calinic“ al Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului a găzduit lansarea lucrării „Teologie şi istorie bisericească - de la Sfintele Taine la sfinţirea omului“, apărută la Editura Mitropolia Olteniei.

Cartea este publicată sub semnătura Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Bucuria prăznuirii Întâmpinării Domnului a fost plinită, în Arhiepiscopia Râmnicului, de un eveniment cultural de înaltă ţinută academică, lansarea lucrării „Teologie şi istorie bisericească - de la Sfintele Taine la sfinţirea omului“. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Sala „Iosif Gafton“ a devenit neîncăpătoare pentru numărul celor ce au venit să ia parte la evenimentul de prezentare a cărţii lansate de PS Părinte Emilian Lovişteanul. Alături de IPS Părinte Varsanufie, au luat cuvântul pr. prof. dr. Emanoil Băbuş, cadru didactic la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, pr. lect. dr. Adrian Boldişor, directorul editurii, şi dr. Dumitru Ioan Steflea, director general al Tipografiei Conphis din Râmnicu Vâlcea.

În deschiderea întâlnirii, PS Părinte Emilian a mulţumit IPS Părinte Varsanufie pentru susţinerea duhovnicească, amintind totodată că evenimentul lansării lucrării este în primul rând un fericit prilej de întâlnire şi dialog. „Volumul descoperă experienţa harului divin în viaţa Bisericii pentru a cultiva darurile primite de la Dumnezeu în familie, parohie şi mănăstire, spre sfinţirea şi înfrumuseţarea vieţii pământeşti şi dobândirea veşniciei“, a mărturisit PS Părinte Emilian.

La rândul său, IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie a felicitat apariţia lucrării semnate de PS Emilian, socotind evenimentul lansării acesteia ca o prelungire a bucuriei praznicului Întâmpinării Domnului. „Poate că nici nu era o zi mai potrivită pentru a lansa acest volum, pentru că el, pe drept cuvânt, este o întâmpinare duhovnicească pentru omul contemporan, o întâmpinare a omului aflat în căutarea lui Dumnezeu“, a precizat IPS Varsanufie. În finalul cuvântului de apreciere asupra cărţii lansate, IPS Varsanufie a conchis faptul că lucrarea „aprofundează principalele coordonate ale spiritualităţii ortodoxe, după care orice om care caută mântuirea trebuie să se ghideze“.

În continuarea evenimentului a luat cuvântul pr. prof. univ. dr. Emanoil Băbuş, care a subliniat limbajul adecvat al textului, care îl face accesibil tuturor credincioşilor, iar nu doar celor din mediul academic. „Cuprinsul este echilibrat, bine structurat şi cu un limbaj adecvat, în sensul că nu este un limbaj ermetic, foarte tehnic. Citind acest volum, mi-am dat seamă că Preasfinţia Sa stăpâneşte foarte bine capacitatea de a transmite mesajul şi de a se face înţeles în ceea ce vrea să spună. Cartea este structurată în patru părţi: Sfintele Taine în lumina istoriei; Sfinţii Bisericii, slujitori prin cuvinte şi fapte; Creştinul, pelerin între dialog şi cultivarea dragostei evanghelice; Mărturisirea Cuvântului Întrupat în lume“, a conchis pr. prof. Băbuş.

„O îmbinare fericită între latura academică şi cea duhovnicească“

Volumul „Teologie şi istorie bisericească - de la Sfintele Taine la sfinţirea omului“ se doreşte a fi o prezenţă academică şi liturgică deopotrivă în spiritualitatea ortodoxă contemporană. „Anumite lucrări şi cursuri sunt prea academice şi poate nu ating partea duhovnicească sau viceversa. Ce vedem în această carte este că Preasfinţia Sa reuşeşte să îmbine acestea două. Partea academică, chiar dacă pare dificilă pentru unii, este foarte importantă pentru un cadru universitar, aşa cum este Preasfinţia Sa. În acelaşi timp, partea duhovnicească, partea sufletească, este la fel de importantă şi pentru studenţi, şi pentru oricine. (...) Nu este o simplă carte de studiu, nu este nici o carte care să nu aibă legătură academică, ci aceasta este o îmbinare între cele două, ceea ce lipseşte omului contemporan de astăzi“, a adăugat în cuvântul său directorul Editurii Mitropoliei Olteniei, pr. lector dr. Adrian Boldişor.

Cartea  „Teologie şi istorie bisericească - de la Sfintele Taine la sfinţirea omului“ este o invitaţie spre a redescoperi profunzimea şi actualitatea spiritualităţii Ortodoxiei, care păstrează memoria istoriei sfinte a mântuirii, dar, totodată, atunci când devine roditoare în viaţa creştinului, este şi trăire, ca pregustare, a Împărăţiei cerurilor.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment muzical deosebit, soprana Monica Scurtu interpretând mai multe cântări religioase şi populare, pe un acompaniament de chitară şi orgă.