Eşti aici

„Însemnătatea simbolistico-mistică a Sfintei Cruci în teologia siriacă”, conferință duhovnicească la Biserica „Toți Sfinții”

5 Aprilie 2021 / Cultural

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Biserica „Toți Sfinții” din Râmnicu-Vâlcea s-a desfășurat, luni, 5 aprilie,  conferința duhovnicească „Însemnătatea simbolistico-mistică a Sfintei Cruci în teologia siriacă”, susținută de Pr. Lect. Univ. Dr. Ioniță Apostolache.

În cadrul conferinței, părintele Dr. Ioniță Apostolache a subliniat: „Pe lângă frumusețea caracterului lor descriptiv și anamnetic, „Imnele Răstignirii" oferă posibilitatea de înțelegere duhovnicească a teologiei mântuirii obiective prin Jertfa de pe Cruce a Domnului. Toate elementele participative (Crucea, Golgota, trestia, halmida, mormântul, piatra, cununa de spini ) sunt reprezentate simbolic în această minunată concordanță  cosmologică și antropologică: „Crucea i-au ridicat-o și au așzat-o la înălțime, dar ei au coborât și au stat sub ea. S-au făcut astfel un simbol pentru Cel ce va ședea pe scaunul de judecată și îi va face așternut picioarelor Sale (Psalmul 110, 1). Golgota e oglinda Bisericii Lui, pe care a așezat-o și zidit-o pe înălțimea Adevărului Său. 
Și astăzi Biserica e întemeiată tot pe Golgota... Mormântul și grădina Lui sunt simbolul Edenului unde Adam a murit de moarte nevăzută. A fugit și s-a ascuns printre pomi, intrând și ascunzându-se între ei ca într-un mormânt. Cel viu, Care a fost îngropat și a înviat în grădină, l-a sculat pe cel ce căzuse în grădină. Din mormântul grădinii l-a dus întru slavă în cămara de nuntă din grădină" (H. Crucifrix. 8, 10; 13).

Alte articole despre: