Eşti aici

Cerc pastoral în Parohia Horezu I

19 Octombrie 2018 / Administrativ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, joi, 18 octombrie, în Parohia Horezu I s-au desfășurat lucrările Cercului pastoral Horezu.

Înaintea începerii lucrărilor, a fost săvârșită Sfânta Liturghie, la finalul căreia părintele protoiereu Mihai Cârțan a susținut tema „Unitatea națională a românilor, bază a demnității lor naționale”.

„Biserica Ortodoxă Română a cultivat în sufletele credincioşilor români conştiinţa trează că ei au aceeaşi obârşie, ca neam, aceeaşi limbă şi aceeaşi credinţă creştină. Mitropoliile Ţării Româneşti şi Moldovei erau în strânse legături cu Mitropolia Transilvaniei, răspândirea cărţilor bisericeşti, ajutorarea frăţească în timp de prigoană, corespondenţa între ierarhi, contacte personale între preoţi, călugări şi credincioşi pelerini fiind adesea practicate de o parte şi de alta a munţilor Carpaţi. În acest proces de formare a conștiinței naționale, limba română a fost liantul viu dintre credinţă, cuget şi simţire, iar Biserica a contribuit, prin slujitorii săi, la formarea și cultivarea limbii române, pe care a așezat-o în cult, folosind-o în rugăciuni și predici, iar aceasta  reprezintă într-adevăr un act de afirmare a demnității unui popor.

Unirea tuturor provinciilor româneşti într-un stat român naţional a reprezentat încoronarea multor eforturi de afirmare treptată a conştiinţei naţionale şi a dorinţei de unitate naţională”, a subliniat părintele protoiereu.

Alte articole despre: