Eşti aici

Contribuṭia Organizaţiilor Femeilor Ortodoxe la Primul Război Mondial şi la Marea Unire din 1918

5 Mai 2018 / Cultural

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în perioada 3- 5 mai 2018, Liga Femeilor Creştine Ortodoxe Vâlcea a onorat invitaţia colegelor de la Societatea Femeilor Ortodoxe din Caransebeş de a participa la manifestările culturale dedicate Anului Omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 pe tot cuprinsul Patriarhiei Române. 

 

Evenimentul a debutat în Catedrala Episcopală din Caransebeş cu o slujbă de Te Deum oficiată de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian. De asemenea, ierarhul a săvârşit şi o slujbă de pomenire pentru femeile care s-au ostenit în timpul primului război mondial şi îndată după război, pentru făurirea Marii Uniri. La rugăciune au participat reprezentante ale Societăților Femeilor Ortodoxe din întreaga Patriarhie Română.
A doua parte s-a desfăşurat în Sala de şedinţe „1 Decembrie 1918” a Primăriei municipiului Caransebeş printr-un simpozion intitulat „Contribuţia Organizaţiilor Femeilor Ortodoxe la Primul Război Mondial şi la Marea Unire din 1918”.
Acesta a cuprins referate având ca temă implicarea femeilor ortodoxe în primul război mondial şi făurirea Marii Uniri. Lucrările au fost susţinute de către doamnele membre ale societăților participante, fiecare arătând efortul depus de înaintaşele lor în zona de unde provin. La manifestare au fost prezenţi Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, primarul Felix Borcean, preşedinta Societăţii Femeilor Ortodoxe din Caransebes Monica Iacobescu consilieri locali, profesori, istorici şi reprezentanți ai Bisericii. În deschiderea simpozionului s-a vorbit despre rolul Societății Femeilor Ortodoxe în urmă cu un secol, dar şi rolul caritabil actual, în ajutorarea comunităţii. Doamnele Elena Colţan şi Zenovia Zamfir, au prezentat lucrarea „Frontul de acasă - Contribuţia femeilor necombatante la frontul de razboi'', realizată de doamna Delia Zamfirescu – preşedinta Ligii Femeilor Creştine Ortodoxe Vâlcea.

Alte articole despre: