Ziua Drapelului Național a fost celebrată în scuarul Prefecturii Județului Vâlcea
Ziua Drapelului Național a fost marcată, duminică, 26 iunie, printr-o ceremonie fastuoasă ce a fost organizată în scuarul Prefecturii Județului Vâlcea.
Drapelul Naţional a fost binecuvântat de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, şi a fost ridicat pe catarg, în acordurile Imnului Naţional al României.
La finalul ceremoniei, domnul Adrian Voican, Ministru Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a citit mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Drapelului Național:
„Adoptat ca simbol al națiunii în timpul Revoluției de la 1848, Drapelul tricolor este parte a identităţii noastre naționale, alături de Stema României și de Imnul Național.
Martor al formării și transformării României în statul democratic european de astăzi, Drapelul Național simbolizează unitatea și continuitatea noastră ca popor, prin prezența perpetuă a celor trei culori – roșu, galben și albastru – pe steagul purtat de români cu prilejul unor momente importante ale istoriei. Tricolorul este, totodată, un simbol al rezistenței noastre naționale, fiind purtat în luptă de eroii care au apărat de multe ori cu prețul vieții pământul țării.
Respectul față de simbolurile naționale înseamnă respect față de acest trecut cu care ne mândrim ca popor, în România de astăzi, membră a Uniunii Europene și partener puternic și respectat în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Tricolorul românesc este arborat acum alături de drapelele naționale ale celorlalte state din această mare familie a democrației și securității. Vedem acum că sunt creditate cu încredere de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și eforturile noastre de a vedea arborat Tricolorul alături de steagurile țărilor dezvoltate ale lumii.
Ca fost militar de carieră, am luat parte la mai multe misiuni în teatrele de operații în afara țării. Dincolo de momentele dificile inerente în astfel de misiuni, prezența Tricolorului în bazele în care eu și colegii ne desfășuram activitatea însemna legătura cu România și ne motiva să ne reprezentăm țara cu responsabilitate și profesionalism.
Tricolorul ne dă sentimentul de siguranță în orice colț al lumii ne-am afla și l-am zări. A dat curaj înaintașilor noștri, ne-a unit în momente dificile ale istoriei și ne face să ne simțim mândri ori de câte ori arborarea lui marchează succesul unui român. Datoria noastră este să cinstim simbolurile naționale, să transmitem noilor generații respectul pentru ele și să înălțăm Tricolorul pe cele mai selecte catarge ale lumii!”
În continuare, au urmat mesajele Prefecturii Județului Vâlcea, al Consiliului Județean Vâlcea și al Primăriei Municipiului Râmnicu-Vâlcea.
„În această zi ne încearcă un puternic sentiment de emoție și patriotism. Unul dintre cele mai puternice simboluri ale României, mărturia parcursului istoric al țării noastre, drapelul național, este înălțat astăzi nu doar pe catargul din fața Instituției Prefectului – județul Vâlcea, ci și în sufletul fiecărui român, indiferent de locul în care se află.
Asta ne unește pe toți, în numele idealurilor și valorilor care fac bine României. Ziua Drapelului Naţional este o sărbătoare dragă tuturor. Drapelul este parte din noi. Tricolorul se află în inimile noastre! Toți avem nevoie de acest simbol, el ne reprezintă. Cinstind drapelul, ne cinstim istoria, cultura și tradițiile care ne definesc ca popor.
Cu respectul cuvenit, aduc un omagiu eroilor care s-au sacrificat sub Drapel pentu libertatea și integritatea poporului român cu eroism, curaj și iubire de patrie.
Drapelul este simbolul care trebuie să ne unească. Nu doar în această zi, mereu!”, a transmis domnul Mihai Oprea, Prefectul Județului Vâlcea.
În mesajul Consiliului Județean Vâlcea, prezentat de domnul Florian Marin, vicepreședintele instituției, a fost accentuat faptul că Drapelul Național este un „simbol viu și puternic care ne identifică pretutindeni ca popor. Data marchează decizia din 1848 a guvernului revoluționar, care decreta tricolorul drept steag al tuturor românilor. drapelul național este unul dintre simbolurile României prevăzute în Constituție, alături de stemă, sigiliu și imn, dar și un simbol al românismului de pretutindeni și al valorilor împărtășite de români în istoria milenară”.
Cuvinte elogioase a transmis și domnul Mircia Gutău, Primarul Municipiului Râmnicu-Vâlcea: „Drapelul Naţional este precum un prieten. Ne-a fost alături la greu – atunci când am fost asupriţi de străini, când înălţarea lui era un adevărat act de curaj sau când ne-a fost mai rău în lupta cu duşmanii şi ne-a dat curajul să mergem mai departe pe drumul nostru.
Ne-a fost alături şi la bine – când ne-am bucurat că se înalţă pe cel mai înalt catarg la competiţiile sportive, când flutură mândru alături de steagurile statelor Uniunii Europene ori ale NATO, sau când i-am recunoscut culorile în cusăturile iei româneşti pe care am sărbătorit-o cu doar două zile în urmă.
Şi ştim că ne va fi alături şi pe mai departe, în toate încercările pe care le vom mai avea de depăşit în aceste vremuri mai tulburi: o singură privire de vom arunca spre faldurile lui şi vom ştii, clar ca lumina zilei, ce să facem şi cum să răzbim mai departe. În umbra tricolorului românesc ne-am petrecut istoria ultimelor secole în care ne-am ridicat ca ţară şi popor şi ne-am ocupat locul bine-meritat în rândul naţiunilor civilizate ale lumii şi sub culorile sale copiii şi nepoţii noştri se vor bucura că sunt români, cetăţeni ai unei ţări cu o istorie şi civilizaţie fără seamăn. Astăzi, de ziua prietenului nostru, Drapelul Naţional, îi urăm, ca la orice aniversare a cuiva foarte drag, să trăiască în veci, să fluture mereu falnic şi să ne fie alături, la bine şi la rău, cu promisiunea din partea noastră că îl vom cinsti întotdeauna, aşa cum se cuvine”.
La finalul ceremoniei, a avut loc parada militară a detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.
Ziua Drapelului Național a fost instituită prin Legea 96 din 1998 și este marcată la 26 iunie.
Alături de stemă, sigiliu și imn, Drapelul României este un simbol național, așa cum prevede Constituția României din 1991 modificată și completată prin Legea de revizuire nr. 429 din 2003.