Eşti aici

Cercul Pastoral Călimănești

6 Iulie / Administrativ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, joi, 6 iulie 2023, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Jiblea Veche, orașul Călimănești, Protopopiatul Călimăneşti, a avut loc întâlnirea preoților din cadrul Cercului pastoral „Călimănești”.

Întrunirea prezidată de Părintele Protoiereu Nicolae Moga, s-a ţinut în biserica parohială și a debutat cu săvârșirea slujbei de Te Deum, după care a urmat ședința de lucru dedicată „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”.
În cadrul ședinței de lucru părintele paroh Constantin Negrea, a susținut referatul cu tema „Principii și metode privind pastorația persoanelor vârstnice în viața Bisericii”, unde a reliefat faptul că: „Biserica după exemplul Mântuitorului Hristos, a căutat mereu să-i dea atenție omului care suferă, recunoscând chipul lui Hristos în cel aflat în suferință conform (Matei XXV, 36). Pentru a înțelege profund sensul și valoarea bătrâneții, e de ajuns să deschidem Sfânta Scriptură și în lumina Cuvântului lui Dumnezeu să evaluăm deplina dimensiune spirituală, morală și teologică a acestei perioade a vieții”.
În continuarea prezentării, părintele paroh, a mai precizat faptul că: „Biserica lucrează la creșterea și educarea tinerilor spre a nu marginaliza persoanele vârstnice, a nu le abandona și izola în centre de asistență sociale. Tinerii și persoanele în vârstă au nevoie unii de ceilalți întrucât tinerii au nevoie de înțelepciunea, răbdarea și puterea de rugăciune a bătrânilor care, la rândul lor, au nevoie de o mângâiere și de un cuvânt de încurajare. Rolul preotului, ca păstor de suflete în comunitatea creștină pe care o conduce, este acela de a împlini porunca dată Sfinților Apostoli de Hristos, având referințe clare de a învăța, sfinți și cârmui pe cei încredințați pe calea mântuirii (Matei II, 1-20). Preotul trebuie să identifice potențiale situații de criză în care se pot afla credincioșii. De exemplu, în cazul persoanelor aflate în pragul pensionării două situații sunt mai des întâlnite precum: criza sentimentului de inutilitate și criza fricii părăsirii  acestei lumi, ce constă în vizita pastorală și sfatul duhovnicesc”, a încheiat părintele Constantin Negrea.
Au urmat apoi interesante discuţii asupra temei propuse, precum şi asupra altor probleme și aspecte de ordin pastoral-social și administrativ-gospodăresc din fiecare parohie.

Alte articole despre: