Eşti aici

Slujire arhierească în Parohia Călimănești I

23 Octombrie 2016 / Viața Eparhiei

Duminică, 23 octombrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a Parohiei Călimănești I, Protopopiatul Călimănești, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură împărtășit celor prezenți, Părintele Arhiepiscop a arătat că „am ascultat citindu-se din Evanghelia Sfântului Luca un fragment care poate părea înfricoșător. Este vorba despre o vindecare pe care o face Mântuitorul nostru Iisus Hristos, nu pe teritoriul Galileii, ci într-o cetate care se numea Gherghesa sau Gadara, unde locuitorii acestei cetăți nu se îndeletniceau cu cele pe care le poruncise Moise ci, din contră, pentru legiunile romane, creșteau turme de porci.

Poate și acesta era unul dintre motivele pentru care această cetate era chinuită din pricina unui om care era îndrăcit, care nu mai locuia în cetate, nu mai locuia în casă omenească, ci locuia prin morminte și aproape nimeni nu mai putea să treacă prin calea lor.

În această cetate a venit Mântuitorul, coborând din corabie după ce noaptea potolise furtuna pe mare. Potolise furtuna pe mare și arătase cât de puternică trebuie să fie credința în Dumnezeu.

Înaintea Lui, acest om a făcut ceea ce n-au putut să facă cei care au văzut multele minuni pe care le-a făcut, cei care au ascultat cuvântul Lui. Acest om, care era demonizat, prin glasul demonului care era în el recunoaște pe Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu pentru că spune: „Ce ai cu mine, Fiule al lui Dumnezeu? De ce mă chinuiești înainte de vreme?

Cu alte cuvinte, diavolul știa că la sfârșitul vremurilor Dumnezeu a pregătit pentru el un loc unde va fi chinuit pentru că nu a rămas lângă Dumnezeu, pentru că s-a ridicat împotriva lui Dumnezeu.

Mântuitorul, pentru a arăta ucenicilor felul în care este chinuit acest biet om, întreabă pe diavol: „Care este numele tău?”. Și diavolul răspunde: „legiune”. Legiunea număra mai mult de 1000 de soldați ai Imperiului Roman, iar faptul că omul era chinuit de un număr așa mare de diavoli ne amintește de un alt cuvânt al Mântuitorului în care se spune că atunci când curățim haina sufletului nostru, trebuie să stăm tari în credință pentru că vin iarăși diavoli ca să ne ispitească.

Diavolii îi cer Mântuitorului ca să-i lase să intre în turma de porci din apropiere. Mântuitorul le îngăduie, iar porcii se aruncă în mare unde-și găsesc sfârșitul. Omul este vindecat, însă ceea ce pare bizar este faptul că Mântuitorul îl trimite în cetatea unde se născuse și crescuse, cu această poruncă: „Mergi și spune cât bine ți-a făcut ție Dumnezeu”.

De obicei, după ce vindeca pe cineva, Mântuitorul îl oprea ca să spună cine l-a vindecat, însă acesta a mers în cetate și a mărturisit ce faptă a făcut Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, cum a fost vindecat, cum au fost demonii scoși, iar porcii s-au aruncat în mare.

Oamenii din cetate n-au făcut însă ca cei din Samaria. N-au venit ca să-L roage pe Mântuitorul ca să rămână la ei, ci aproape că L-au alungat pe Fiul lui Dumnezeu. De ce? Pentru că le era frică din pricina păcatelor lor. Ei încălcau poruncile Legii lui Dumnezeu date prin Moise, pentru că îndepărtaseră de la Dumnezeu pe om.

Pericopa evanghelică pe care am ascultat-o astăzi ne arată însă cât de iubitor este Dumnezeu față de neamul omenesc și dragostea Lui atât de mare pentru că oferă daruri și binecuvântări nesfârșite în viața omului, binecuvântări care nu fac altceva decât să-l facă pe om să fie împlinit” – a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

La final, părintele paroh Emanoil Nețu a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru bucuria duhovnicească pe care le-a oferit-o preoților  și enoriașilor parohiei. Părintele Arhiepiscop, încredințându-i pe toți cei prezenți de purtarea în rugăciune, i-a binecuvântat pe credincioși, rugând pe Preamilostivul Dumnezeu să plinească rugăciunile săvârșite în biserica închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Alte articole despre: