Eşti aici

Sărbătorirea Cincizecimii la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea

16 Iunie 2019 / Viața Eparhiei

Biserica Ortodoxă a sărbătorit în Duminica a opta după Paști, 16 iunie, praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, cunoscut în popor și ca Cincizecimea sau Rusaliile. La Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ierarh Nicolae din municipiul Râmnicu-Vâlcea, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Praznicul Cincizecimii poartă numele unei sărbători din Vechiul Testament care marca trecerea a 50 de zile de la Paștele iudaic și primirea Tablelor Legii de către Moise pe Muntele Sinai. Duminica Cincizecimii are profunde semnificații teologice pen­tru viața Bisericii, implicit și pentru viața fiecărui creștin, întrucât este reactualizată Pogorârea Sfântului Duh, trimis de Dumnezeu Tatăl, la cererea lui Dumnezeu Fiul, Domnul Iisus Hristos. De aceea, lecturile scripturistice ale Apostolului (Faptele Apostolilor II, 1-11) și Evangheliei (Ioan VII, 37-53, 8, 12), reliefează Pogorârea Duhului Sfânt peste ucenicii Mântuitorului Iisus Hristos în chip de limbi de foc pentru a-i sfinți și a-i pregăti să propovăduiască Evanghelia mântuirii la toate neamurile. Totodată, lecturile scripturistice amintesc și despre lucrarea Duhului Sfânt Care constituie, sfințește și extinde Biserica lui Hristos, prin primirea Sfântului Botez de către cei care cred în Domnul Hristos.

„Duhul Sfânt sfințește viețile noastre, mai ales aici, în sfânta biserică, unde Se pogoară asupra noastră a tuturor și ne întărește prin cele șapte daruri ale Sale. În chip tainic transformă pâinea și vinul în Trupul și Sângele Mântuitorului; El este Cel care ne însoțește pe noi din clipa botezului, atunci când devenim membri tainici ai Sfintei Biserici. În această sfântă zi, se naște Biserica lui Hristos, din care noi facem parte, întemeindu-se prima comunitate creștină. Sfântul Apostol Petru a luat cuvântul și a predicat dumnezeirea lui Hristos, iar în urma predicii sale, ca la trei mii de oameni s-au botezat, după cum mărturisește cartea Faptele Apostolilor. Aceasta arată vădit că Duhul lui Dumnezeu este Cel Care Îl face cunoscut pe Hristos Domnul, potrivit cuvintelor Mântuitorului Hristos: «Iar când va veni Acela, Duhul Adevărului, vă va călăuzi la tot adevărul; căci nu va vorbi de la Sine, ci toate câte va auzi va vorbi şi cele viitoare vă va vesti. Acela Mă va slăvi, pentru că din al Meu va lua şi vă va vesti» (Ioan XVI, 13-14). Este pentru prima dată când niște oameni simpli, neînvățați, precum ucenicii Domnului Hristos, au devenit înțelepți ai lumii, așa precum le-a spus Mântuitorul ca să nu se îngrijească de cele ce vor vorbi lumii, pentru că Duhul Sfânt Se va sălășlui în ei și vor vorbi. Cei trei mii de oameni care s-au botezat s-au numit, precum le spune Sfântul Apostol Pavel, «sfinți», pentru că toți suntem chemați ca să fim sfinți ai lui Dumnezeu, prin Duhul Sfânt, Care Îl face prezent pe Hristos Domnul în inimile noastre”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie.

În finalul cuvântului de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului a acentuat necesitatea dobândirii Duhului Sfânt pentru viața noastră duhovnicească:

„Și noi să fim precum Apostolii Domnului! Dacă Duhul lui Dumnezeu S-a pogorât asupra lor, când aceștia erau în rugăciune, să rămânem și noi în rugăciune pentru a primi puterea Duhului, să lucrăm în toată viața noastră spre agonisirea Sfântului Duh și să nu Îl întristăm prin faptele noastre. În zilele de astăzi avem nevoie tot mai mult de prezența Duhului Sfânt, de mângâierea Acestuia, de puterea Duhului Adevărului. Dacă omul care viețuiește în Duhul Sfânt deja pregustă dulceața Raiului, cel care se leapădă de puterea dumnezeiască a Acestuia, prin absența lucrării Duhului Sfânt în viața lui, deja experiază iadul, el fiind, de fapt, absența lui Dumnezeu, refuzul iubirii lui Dumnezeu”.

                

După Sfânta Liturghie, a fost săvârșită Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia s-au citit șapte rugăciuni speciale de iertare a păcatelor, de binecuvântare și cerere a ajutorului lui Dumnezeu pentru tot restul vieții. De asemenea, au fost binecuvântate ramuri de nuc, în amintirea faptului că Duhul Sfânt S-a pogorât în formă de limbi de foc.

Alte articole despre: