Eşti aici

„Mântuitorul îi descoperă femeii samarinence începutul unei vieţi noi”

22 Mai 2022 / Viața Eparhiei

„Chemând neamurile să primească apa cea vie, Dumnezeu arată tuturor negrăita Sa iubire şi purtarea de grijă, pentru că a venit să dăruiască băutura cea duhovnicească celor însetaţi”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 22 mai, la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca” din localitatea Budești. 

Înaltpreasfinția Sa a reliefat, totodată, că „Domnul Iisus Hristos îi descoperă femeii samarinence începutul unei vieţi noi, în care El era mijlocitorul harului, pentru că prin El s-a împlinit răscumpărarea omenirii. Sfântul Chiril al Alexandriei descoperea faptul că «Mântuitorul a numit darul Duhului care adapă apă vie, căci firea umană era uscată până la rădăcinile ei, pârjolită şi stearpă de toate virtuţile. Dar acum, firea umană se întoarce înapoi la frumuseţea ei dintâi şi, bând din ceea ce este de viaţă făcător, este făcută frumoasă cu o varietate de lucruri bune şi, îmbobocind în viaţa cea virtuoasă, trimite strigăte sănătoase de iubire către Dumnezeu».

Mântuitorul îi descoperă femeii samarinence că apa cea vie este Cuvântul lui Dumnezeu: «dacă cunoşteai harul lui Dumnezeu şi Cine este Cel Care ţi-a zis: dă-Mi să beau, tu ai fi cerut de la El şi ţi-ar fi dat apă vie». Deși la început nu putea înțelege despre ce apă este vorba, treptat însă femeia Îl mărturisește pe Fiul lui Dumnezeu ca fiind un Prooroc, iar mai apoi, în comunitate, le arată și celorlalți că Acela pe Care Îl întâlnise la fântâna lui Iacob și Care îi descoperise tainele vieții sale nu este altul decât Mesia Cel așteptat, Dumnezeu adevărat.  Locuitorii acelei cetăți L-au rugat pe Mântuitorul să rămână cu ei mai multe zile. „Și mult mai mulţi au crezut pentru cuvântul Lui. Iar femeii îi ziceau: «Credem nu numai pentru cuvântul tău, căci noi înşine am auzit şi ştim că Acesta este cu adevărat Hristos, Mântuitorul lumii». Mărturisirea comunității este cea mai frumoasă din Noul Testament. Nici unul dintre cei pe care i-a vindecat nu a mărturisit atât de clar că El este Cel așteptat, Mântuitorul.

Femeia samarineancă își deschide sufletului către comuniunea cu Dumnezeu, iar puterea harului îi curăţă sufletul de întinăciunea patimilor, îi luminează conştiinţa spre a-L cunoaște. Ea nu a mărginit binele primit, ci a devenit mărturisitoare în comunitatea care, primind Cuvântul lui Dumnezeu, s-au strămutat de la rătăcire la adevăr”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. 

Alte articole despre: