Eşti aici

IPS Varsanufie: „Apropierea de Dumnezeu i-a făcut să dorească mai mult ostoirea setei celei duhovnicești decât săturarea de foamea trupească”

22 Iulie 2018 / Viața Eparhiei

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie, duminică, 22 iulie, la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Nicolae din Râmnicu-Vâlcea.

În cuvântul de învățătură împărtășit preoților și credincioșilor, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică a duminicii, înmulțirea pâinilor, arătând că „Mântuitorul a săturat mulțimea de oameni mai întâi duhovnicește, prin cuvântul Evangheliei pe care îl așeza în inimile lor, prin minunile săvârșite, vindecând mulțime multă de oameni: orbi, schiopi sau muți, pentru ca la final să mângâie și neputința flămânzirii trupești.

Mântuitorul săvârșise minuni în toată acea zi, iar oamenii din popor Îi sorbeau cuvintele.  Apropierea de Dumnezeu i-a făcut să dorească mai mult ostoirea setei celei duhovnicești decât săturarea de foamea trupească.

În momentul în care ucenicii au mers la Mântuitorul spunându-I: „locul este pustiu şi iată că vremea a trecut; dă drumul mulţimilor ca să se ducă prin sate să-şi cumpere mâncare”, Domnul Iisus Hristos le-a spus: „Nu trebuie să se ducă; daţi-le voi să mănânce!”, arătându-le care trebuie să fie grija păstorului față de păstoriții lui.

Sfântul evanghelist Matei arată că aveau doar cinci pâini și doi pești, iar după ce Domnul le-a binecuvântat, le-au împărțit, primind toți cei care de față. După ce s-au săturat ca la cinci mii de bărbați, afară de femei și copii, s-au strâns aproape douăsprezece coșuri pline de de fărămituri, înțelegând din aceasta că Domnul a venit pentru cele 12 seminții ale lui Israel. Așadar, cei care au mers în pustie în acea zi,  flămânzind pentru dreptate, au trăit minunea de a mânca din hrana care, oricât s-ar fi înpărțit, nu se termina niciodată.  

Evanghelia de astăzi ne arată că trebuie să ne punem nădejdea în Dumnezeu. El ara milă de noi și vindecă nu numai sufletul, ci și trupul. Sufletul omului este lucrul cel mai de preț pe care-l are de la Dumnezeu”.

În partea a doua a omiliei duminicale, Chiriarhul Râmnicului a vorbit despre Sfânta Euharistie în care Mântuitorul Hristos este Pâinea cea dătătoare de viață.

„Nicio taină nu este mai mare decât aceasta, spune Sfântul Ioan Gură de Aur, care arată că îngerii din cer se cutremură când văd că mâna preotului ține în ea Trupul lui Hristos. Prin Sfânta Euharistie, Hristos ni Se Împărtăşeşte pe Sine, dându-ne Trupul şi Sângele Său, ca adevărată mâncare spre viaţa veşnică: „Fiul lui  Dumnezeu S-a întrupat ca să ne îndumnezeiască pe noi”.

Trupul Tău cel sfânt, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, să-mi fie mie spre viața de veci, și Sân­gele Tău cel scump, spre iertarea păcatelor. Și să-mi fie mie Împărtă­șania aceasta spre bucurie, spre sănă­tate și spre veselie, ne rugăm după Sfânta Împărtășanie.

Să-L rugăm pe Preabunul Dumnezeu să ne întărească în credința noastră, pentru a ne împărtăși cu Trupul și Sângele Său spre a fi părtași vieții celei veșnice”, a fost îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie la finalul Sfintei Liturghii săvârșite la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea.

Alte articole despre: