Eşti aici

„Invitația la Cină așază în lumină libertatea pe care ne-a oferit-o Dumnezeu, dar și responsabilitatea noastră pentru a dobândi viața veșnică”

11 Decembrie 2022 / Viața Eparhiei

„Chemarea lui Dumnezeu este de a moșteni Împărăţia Cerurilor, iar Sfânta Euharistie constituie o pregustare a bucuriei vieții veșnice”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 11 decembrie 2022, la Parohia Dângești din Protoieria Călimănești.

Înaltpreasfinția Sa a reliefat că „Dumnezeu ne respectă libertatea și ne oferă posibilitatea să alegem, după voia noastră. Invitația la Cină așază în lumină libertatea pe care ne-a oferit-o Dumnezeu, dar și responsabilitatea noastră pentru a dobândi viața veșnică. De aceea, Sfântul Nicolae Cabasila sublinia că „se cuvine ca întru sudoarea frunții să ne câștigăm această Pâine, ce pentru noi s-a frânt și numai pentru ființele cuvântătoare s-a rânduit. S-a poruncit să ne apropiem de această Cină străduindu-ne“ .

Bunătățile iubirii și ale vieții nesfârșite sunt puse la dispoziția noastră prin Sfânta Euharistie, căci în aceasta sunt concentrate toate puterile care întrețin viața noastră cerească și eternă. Sfânta Euharistie este împlinirea iconomiei iubirii lui Dumnezeu față de oameni și a unirii Sale cu noi și, de aceea, „toată grija cea lumească să o lepădăm”, spune cântarea liturgică.

Suntem chemați să înțelegem importanța și necesitatea unei apropieri permanente de Sfântul Potir și să împlinim în viața noastră îndemnul „Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste apropiați-vă!”.

Sfânta Euharistie reprezintă încununarea urcușului nostru duhovnicesc, deoarece prin aceasta oamenii se unesc cu Hristos Însuși, Izvorul Vieții și al Harului. În acest mod, ființa noastră întreagă ajunge pătrunsă de prezența Mântuitorului, devenind astfel una cu El.

De aceea, viața creștinului trebuie să fie ancorată în viața Bisericii, în mod liber și conștient, manifestând responsabilitate, dar și recunoștință pentru că „Ce voi răsplăti Domnului pentru toate câte mi-a dat mie? – spune psalmistul David. Paharul mântuirii voi lua și numele Domnului voi chema“ (Psalmul CXV, 3-4).

Prezența noastră la Sfânta Liturghie ne așază în comuniune neîntreruptă cu Hristos și ne amintește continuu responsabilitatea de a ne pregăti cu evlavie pentru primirea Sfintei Împărtășanii”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Alte articole despre: