Eşti aici

Înaltpreasfințitul Varsanufie a sfințit Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Parohia Rusănești

17 Septembrie 2017 / Viața Eparhiei

Duminică, 17 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit slujba de sfințire a Bisericii  Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil  din Parohia Rusănești, Protopopiatul Drăgășani.

Părintele Arhiepiscop a fost întâmpinat de oficialitățile locale, preoții din comunitate și de mulțime de credincioși și pelerini care au participat la sărbătoarea bisericii. Slujba de sfințire a început în fața bisericii unde Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a citit rugăciunea lui Solomon de la sfinţirea Templului din Ierusalim (III Regi VIII, 22-31), în care se cere lui Dumnezeu: „să fie ochii Tăi deschişi ziua şi noaptea spre casa aceasta şi, oricâte vor cere în locul acesta, să asculţi din locul locuinţei Tale celei din cer (…) şi milostiv să le fii lor”. A urmat apoi ritualul înconjurului bisericii cu cele trei popasuri marcate tot de trei lecturi evanghelice și însemnarea în forma Sfintei Cruci însoțită de rostirea cuvintelor „se târnoseşte biserica aceasta cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil prin stropire cu apă sfinţită şi ungere cu Sfântul şi Marele Mir!”.

În locașul de cult, după aşezarea sigiliului arhieresc şi înveşmântarea Sfintei Mese, a urmat sfinţirea bisericii în interior, după care strana a cântat  „această casă Tatăl a zidit-o; această casă Fiul a întărit-o; această casă Duhul Sfânt a înnoit-o, a luminat-o şi a sfinţit sufletele noastre”. 

După slujba de sfințire, Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, în locașul de cult.

În cuvântul de învățătură împărtășit preoților și credincioșilor, Chiriarhul Râmnicului a precizat că „odată cu sfinţirea locașului închinat lui Dumnezeu, are loc şi sfinţirea sufletelor noastre”.

Alte articole despre: