Eşti aici

Chiriarhul Râmnicului a citit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Arhiepiscopală

19 Februarie 2018 / Viața Eparhiei

În seara primei zile a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, a săvârșit slujba Pavecerniței Mari la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae”, în cadrul căreia a citit Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

Canonul cel Mare este un canon de pocăință, adică un lung imn liturgic (peste 250 stihiri), alcătuit din 9 cântări bogate, compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminică a perioadei Triodului.

Canonul reprezintă un dialog al omului cu propria sa conștiință, luminată de citirea Sfintei Scripturi. Sufletul care se pocăiește plânge că nu a urmat pilda luminoasă a drepților virtuoși, ci robia patimilor arătate în mulți păcătoși, dintre care unii nu s-au pocăit, iar alții s-au mântuit tocmai fiindcă s-au pocăit.

„Ia aminte, cerule, și voi grăi; pământule, primește în urechi glasul celui ce se pocăiește lui Dumnezeu și-L laudă pe Dânsul. Ia aminte, Dumnezeule, Mântuitorul meu, cu ochiul Tău cel blând, și primește mărturisirea mea cea călduroasă”, text din Canonul cel Mare.

Alte articole despre: