Eşti aici

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

Pe data de 3 decembrie sărbătorim Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, care promovează înțelegerea și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestor persoane.

Această zi este un prilej prin care ne exprimăm solidaritatea și respectul. Nu lipsa sau prezența unei dizabilități îi face pe oameni deosebiți, ci caracterul, munca, talentul și aptitudinile.

În urmă cu 25 de ani, în data de 3 decembrie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi, la Râmnicu Vâlcea lua fiinţă Societatea Naţională Independentă a Handicapaţilor din România - filiala Vâlcea. În sfertul de veac trecut de atunci, organizaţia condusă de Dumitru Zamfira a desfăşurat o activitate intensă destinată protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi din municipiu şi s-a remarcat prin acţiuni susţinute privind integrarea socială a persoanelor cu handicap, egalizarea şanselor acestora de participare la viaţa comunităţii, lobby pentru promovarea înţelegerii dizabilităţii şi, nu în ultimul rând, prin acţiunile cultural-educative menite să promoveze acele persoane cu nevoi speciale care s-au evidenţiat în diferite domenii sau au făcut dovada talentului lor artistic.

Joi, 3 decembrie 2015, domnul Dumitru Zamfira, preşedintele Societăţii Naţionale Independente a Handicapaţilor din România - filiala Vâlcea, a organizat manifestarea intitulată Limbajul artelor. În spaţiul frumos amenajat, împodobit cu tablouri pictate de membrii Asociaţiei, s-au depănat aminitiri, s-au oferit diplome. Prezentă la eveniment, doamna subprefect Aurora Gherghina, a transmis mesajul domnului prefect Nicu Cornoiu, însoţit de o diplomă, a felicitat membrii Asociaţiei pentru talentul şi demnitatea de care dau dovadă în creaţiile lor. Doamna Elena Stoica, directorul Centrului de Creaţie Vâlcea a rememorat câteva evenimente desfăşurate de-a lungul anilor, a subliniat frumoasa colaborare cu domnul Dumitru Zamfira şi colaboratorii săi, a oferit o diplomă din partea conducerii Consiliului Judeţean Vâlcea. Felicitări au primit membrii Asociaţiei şi din partea Primăriei Râmnicului.

La ceas de sărbătoare, Ilorian Păunoiu, Marian Pătraşcu, Laura Vega, preotul Raul şi-au exprimat în cuvinte frumoase şi alese gâdurile, împlinirile, realizările. Rodica Vişinescu a recitat o poezie, Miora Plop de la Centrul de Creaţie a citit o schiţă scrisă de Dumitru Zamfira, iar Ilorian Păunoiu şi Gheorghe Cărbunescu au interpretat câteva melodii. Prezentă la eveniment, Zenovia Zamfir a transmis mesajul de iubire şi solidaritate din partea membrelor Ligii Femeilor Creştin Ortodoxe Vâlcea, exprimat de-a lungul anilor prin proiectul Iubirea de aproapele meu.

Crucea este calea prin care ne înălţăm sufletele la cer. Arta, însă, este lumina prin care ne putem apropia de Dumnezeu, prin care putem descoperi în noi un sanctuar al frumosului, al cunoaşterii şi al percepţiei, un sanctuar în care ne rătăcim adesea, căutând eternitatea.

Arta este în esenţă cea mai profundă expresie a creativităţii umane. Însă la baza acesteia nu stă decât harul trimis de Dumnezeu. Un har lucrător din care izvorăşte raţiunea; un har care întăreşte pe zi ce trece mai mult voinţa launtrică.

Alte articole despre: