Eşti aici

Clipe de bucurie pentru copiii instituţionalizaţi

15 Octombrie 2015 / Social

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie,Arhiepiscopul Râmnicului, în perioada 9 -11 octombrie 2015, s-a desfăşurat prima acţiune a proiectului „Clipe de bucurie pentru copiii instituţionalizaţi”.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie,Arhiepiscopul Râmnicului, în perioada 9 -11 octombrie 2015, Asociaţia pentru copii şi bătrâni „Sfântul Hristofor” din Bucureşti, la inițiativa președintelui acestei asociații - dl Marius Keller, împreună cu Asociaţia Liga Femeilor Creştin-Ortodoxe din Arhiepiscopia Râmnicului, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea şi Arhiepiscopia Râmnicului, au desfăşurat prima acţiune a proiectului „Clipe de bucurie pentru copiii instituţionalizaţi”. Au fost vizitate Centrul de plasament „Andreea”, Centrul de plasament Nr. 2, Centrul „Ana”, Centrul nr.18 şi Serviciul de socializare Nord.

Programul a fost foarte diversificat. Voluntarii asociației, alături de celelalte instituții amintite, au pregătit pentru cei pe care i-au vizitat o serie de activități foarte apreciate de aceștia precum vizionarea unor filme și emisiuni creștine adaptate vârstelor primitorilor, cuvinte de învățătură adresate de către preoţii Veniamin Avram, Nicolae Hodorogea de la Biserica „Înălţarea Domnului” - Ostroveni şi părintele Constantin Olariu.

Voluntarii asociației organizatoare au optat pentru abordarea unor subiecte de actualitate, încercând să informeze auditoriul cu privire la evenimentele care-i vizează în mod special. Astfel, studentul teolog Gabriel Drăgan a rostit o cateheză cu tema „Rolul şi importanţa educaţiei creştine în cadrul centrelor de plasament”,  comunicare primită cu entuziasm de cei prezenți la centrul „Andreea”. Pasul următor a fost rostirea unei alte cateheze cu același impact, „Cauzele și remediile învățăturii școlare în rândul copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi” a studentului teolog Marius Keller. Părintele Cristian Bănuță de la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a ținut și el un cuvânt de învățătură despre importanța rugăciunii. Au susținut apoi comunicări și doamnele membre ale LFCO Vâlcea, în special doamna președinte Delia Zamfirescu.

Copiii și tinerii din centrele menționate au purtat discuții individuale și de grup cu vizitatorii lor, au vizionat un film documentar și s-au bucurat de diverse jocuri atractive și educative. În cea din urmă zi, aceștia nu au ezitat să își exprime recunoștința participând la Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din cartierul Nord. A urmat apoi vizita la Mănăstirea Dintr-un Lemn și cuvântul de învățătură al părintelui Nicolae Moțoc de la Parohia „Buna Vestire” din oraș.

Seria de cateheze a fost încheiată de studentul teolog Ene Raul Alexandru, care i-a încântat pe cei mici cu relatări din viețile sfinților, arătând că și ei au fost cândva copii și că încă din fragedă pruncie au făcut voia lui Dumnezeu. Aspectul practic al catehezei a fost apreciat de cei mici, convinși acum că și ei pot să le urmeze acelora și să-și petreacă viața conform vocației lor de mărturisitori ai purtării de grijă a lui Dumnezeu. Tema catehezei a fost „Bucuria copilăriei, cale spre împărăţia lui Hristos”.

Pentru aceste clipe frumoase de bucurie, emoție şi trăire duhovnicească, tinerii voluntari ai Asociaţiei „Sfântul Hristofor” veniți din București - Gabriel Drăgan, Alexandru Șteanță, Alexandru-Raul și Ana Ene, Ioana Titu, Andra Boruzescu, Andreea Staicu și membrele Ligii Femeilor Creştin-Ortodoxe Vâlcea au pregătit 240 de pachete cu dulciuri și altele, care au fost oferite copiilor de la centrele de plasament din Vâlcea.

Alte articole despre: