Eşti aici

Parohia Greci
Parohia Greci
Parohia Stoenești
Parohia Stoenești
Parohia Stoenești
Parohia Stoenești
Parohia Bărbătești
Parohia Bărbătești
Parohia Grădiște
Parohia Grădiște
Parohia Grădiște
Parohia Grădiște
Parohia Oteșani
Parohia Oteșani
Parohia Oteșani
Parohia Oteșani

Sfinții Împărați Constantin și Elena, sărbătoriți în Protopopiatul Horezu

Sfinții Împărați Constantin și Elena, cei Întocmai cu Apostolii, au fost sărbătoriți sâmbătă, 21 mai 2016, în mai multe parohii din Protopopiatul Horezu, printre care: Alunu, filie Ocracu; Bărbătești, biserica parohială; Grădiștea, biserica parohială; Greci, biserica parohială; Gorunești, filie Viorești; Horezu II, filie Tănăsești; Oteșani, filie Chilia; Stoenești, biserica parohială; Mogoșești.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, vineri, 20 mai 2016, în parohiile amintite au fost susținute cateheze după slujba Vecerniei.

Copiii din Parohia Stoenești au venit la slujba Vecerniei, să afle despre praznicul Sfinților Împărați Constantin și Elena. Părintele Cosmin Stamatoiu a prezentat copiilor istoria praznicului bisericii lor parohiale.

Copiii de la Școala Gimnazială Bărbătești au venit, îndrumați de doamna profesoară de Religie, Tatiana Sima, la biserica parohială din satul Bărbătești, unde au participat la sluba Veceriei cu Litie. După slujbă, părintele Gheorghe Nicolaescu a explicat importanța acestor zile pentru parohia lor și de ce Împăratul Constantin și mama sa, Elena, sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă. Copiii au participat la slujbă și a doua zi, când s-au bucurat de agapa frățească tradițională, organizată cu prilejul acestui praznic în Parohia Bărbătești.

La Parohia Grădiște, părintele Nicușor Ghiogenescu a susținut o cateheza depre Sfinții Împărați Constantin și Elena elevilor Școlii Generale Grădiștea. Copiii au aflat despre aspectele importante din viața Împăratului Constantin cel Mare, despre Edictul de la Milan, despre Bătălia de la Podul Vulturului și despre lucrarea mamei sale, Elena, în aflarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Parohia Greci din comuna Mateești și-a serbat hramul de Sfinții Împărați și Întocmai cu Apostolii Constantin și Elena. Vecernia a fost încununată de prezența tinerilor din sat, care au participat și la cateheza susținută de părintele paroh Ilie Turcescu. La final, micii enoriași au fost îndemnați să se întâlnească din nou, a doua zi, la Sfânta Liturghie, pentru comuniunea deosebită cu Sfinții Împărați, patronii spirituali ai parohiei.

Parohia Oteșani i-a serbat pe Sfinții Împărați la biserica filială Chilia, unde părinții slujitori i-au primit pe copiii din parohie, îndrumați de domnul profesor de Religie, Constantin-Răducu Ene. Cateheza susținută de părintele paroh Bogdan Stan a subliniat importanța Împăraților Constantin și Elena în viața Bisericii lui Hristos și, totodată, viața lor de jertfă, asemănătoare cu a Sfinților Apostoli, drept pentru care Biserica îi numește Întocmai cu Apostolii.

Parohia Alunu, la filia Ocracu, i-a serbat pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. După slujba Vecerniei a fost susținută o cateheză celor prezenți, de către părintele Ștefan Boeangiu.

Alte articole despre: