Eşti aici

Elogiu adus făuritorilor Marii Uniri la Orlești

4 Decembrie 2018 / Învățământ

Prinos de recunoștință prin rugăciune și cântec patriotic a fost adus la 100 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918 și în comuna Orlești, județul Vâlcea.

Credincioșii din parohiile Valea Bisericii, Orlești, Aurești și Silea, din Protoieria Drăgășani, după săvârșirea slujbei de Te Deum au retrăit atmosfera de odinioară -1 decembrie 1918 la Căminul Cultural din localitate, unde, alături de preoți, cadre didactice, elevi ai școlii gimnaziale și autoritățile locale au comemorat evenimentele legate de Centenar, într-o atmosferă românească autentică a satului arhaic.

În cadrul programului organizat în parteneriat de către Primăria Orlești, Parohia Valea Bisericii, Școlile Gimnaziale din Orlești și Ionești, au fost momente de bucurie și evocare a măreției actului de Unire secular. Alături de elevii școlilor menționate, au contribuit la frumusețea Simpozionului și Spectacolului prezentate publicului interpeta de muzică populară și patriotică, doamna Veta Biriș, Trupa de Teatru Constantin Popian și Leira din Rm.Vâlcea, Corul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae" și grupul de elevi ai școlii Tudor Vladimirescu, Drăgășani.

Un moment de seamă pentru întreaga comunitate orleșteană l-a constituit prezentarea Monografiei comunei Orlești, județul Vâlcea, Editura „Antim Ivireanul" Râmnicu Vâlcea, o lucrarea științifică în 335 de pagini, a domnului General în rezervă, Ilie Gorjan, fiu al satului, ca un real prinos de recunoștință dedicat localității natale, "adevărată vatră de jertfe și glorii", după cum remarcă în Cuvântul Înainte al cărții, domnul Prof.univ.dr. Emilian Popescu, membru al Academiei Române, și dânsul la rându-i, "fiu al Orleștiului". Cu acest prilej, s-a dat citire listei cu cei 110 eroi ai comunei în primul război mondial, 1914-1918, readucându-se în memoria noastră vremurile de restriște din cei doi ani de ocupație a Orleștiului de către trupele austro-ungare, cu centrul garnizoanei de comandă la Drăgășani, 1916-1918.

"Ceea ce ne face să ne simțim în ceasul acesta inimile inundate de sentimentul recunoștinței față de înfăptuitorii României Mari la 1 decembrie 1918, nu este doar o legendă. Avem certitudinea că pământul acesta strămoșesc a născut sfinți, eroi și genii și a făcut să crească, din credință și jertfă, o țară și un neam!" a spus părintele Luca-Georgian Sîia în finalul referatului susținut, Sprijinul Bisericii Ortodoxe, acordat armatei române în Primul Război Mondial și roadele unității naționale asupra unității bisericești.

La încheierea evenimentului-simpozion, domnul primar Conatantin Cîrstina a înmânat mai multor personalități implicate activ în viața social-economică, cultural-spirituală și educațională a comunității Diploma Aniversară, Centenarul Marii Uniri și cartea Monografia comunei Orlești.

Alte articole despre: