Eşti aici

Simpozionul Național Biserica și Armata României – Tradițiile conlucrării

Sala Iosif Episcopul din cadrul Așezământului cultural Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a găzduit, sâmbătă, 25 iunie,  Simpozionul Național Biserica și Armata României – Tradițiile conlucrării.

Aflat la cea de-a cincea ediție, simpozionul organizat de Arhiepiscopia Râmnicului în parteneriat cu Academia Oamenilor de Știință din România și Centrul de cercetare al conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României General Paul Teodorescu, a reunit prestigioși profesori de istorie de la universități din țară, preoți, cercetători, reprezentanți ai instituțiilor de comandă, de instrucție și de învățământ militar.

În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, au fost susținute o serie de  comunicări științifice în cadrul cărora au fost evocate personalități militare și ecleziastice care au rămas întipărite în memoria Bisericii și Armatei prin devotamentul și modul jertfelnic în care au contribuit la păstrarea și promovarea identității spirituale și culturale a neamului românesc, în timpul celor două conflagrații mondiale. Acuzate de către autoritățile comuniste de trădarea intereselor statului român și acțiuni potrivnice statului sovietic, de legionarism sau de propagandă creștină, un număr însemnat de preoți și militari în diferite grade și poziții de comandă au fost arestați, li s-au confiscat averile și le-au fost suspendate drepturile sociale. Simpozionul moderat de către Prof. Univ. Dr. Valentin Ciorbea, membru asociat al Academiei Oamenilor de Știință din România, reușește să ofere, prin prisma documentelor publicate în paginile revistei Misiunea, noi perspective asupra adevărului istoric, reușind chiar o reparație morală asupra memoriei unora dintre aceste personalități, între care și cea a Generalului adjutant Paul Teodorescu.

Între personalitățile participante pot fi amintiți Lect. Univ. Dr. Florian Bichir, ministru secretar de stat și membru al Colegiului CNSAS, Prof. Univ. Dr. Radu Ștefan Vergatti,  reprezentanți ai Statului-Major al Forțelor Navale, ai Forțelor Aeriene Române și ai Muzeului Marinei Române, comandor dr. Marian Moșneagu, comandor (r) prof. dr. Aurel Pentelescu, dr. Silviu B. Moldovan, dr. Alin Spânu, Felicia Țucă și dr. Cornel Țucă, dr. Luminița Giurgiu, dr. Teodora Giurgiu, Pr. Constantin Mănescu, Radu Petrescu-Muscel.

Înființarea Centrului de Cercetare al Conlucrării Bisericii Ortodoxe Române cu Armata României – General Paul Teodorescu constituie demersul cultural pe care Arhiepiscopia Râmnicului şi Instituţiile de comandă, de instrucție şi învăţământ militar îl susţin pentru reafirmarea misiunii jertfelnice pe care domnitorii români creştini şi armata din toate timpurile au desfăşurat-o pentru „apărarea Bisericii şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea noastră".

Simpozionul a continuat duminică, 26 iunie, la Mănăstirea Dintr-un Lemn, unde, după Sfânta Liturghie s-a desfășurat ședința Consiliului științific al revistei Misiunea.

Împreună-lucrarea Bisericii cu Armata a fost și rămâne o constantă a neamului românesc, drept pentru care Centrul de cercetare a conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General  Paul Teodorescu”, cu sediul la Mănăstirea Dintr-un Lemn, centru de studii unic în România, dezbate relaţiile dintre Armată şi Biserică și caută noi factori de unitate în privința unei lucrări comune pentru stabilizarea vieții sociale și morale din societatea românească contemporană.

 

Alte articole despre: