Eşti aici

Seminar dedicat Zilei Minorităților Naționale

16 Decembrie 2016 / Biroul de catehizare a rromilor

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în data de 15 decembrie, Părintele Nicolae Dorin Buda, inspector coordonator al  Biroului de Catehizare a rromilor din Arhiepiscopia Râmnicului, a participat la Seminarul dedicat Zilei Minorităților Naționale organizat de Asociația Partida Rromilo Pro-Europa.

Evenimentul s-a desfășurat la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu-Vâlcea și a debutat prin cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop, cuvânt ce a descoperit misiunea Arhiepiscopiei Râmnicului în sprijinirea familiilor de etnie rromă din județul Vâlcea pentru depășirea anumitor situații de criză, dar și pentru susținerea tinerilor în continuarea studiilor.

Ziua de 18 decembrie a fost declarată Ziua Minorităţilor Naţionale din România, prin Hotărâre de Guvern, în anul 1998. Pe data de 18 decembrie 1992, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase – ca document internaţional ce oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general. Astfel, mai multe state i-au recunoscut importanţa prin promovarea zilei de 18 decembrie ca zi a minorităţilor naţionale. România s-a raliat acestui context internaţional prin oficializarea Zilei Minorităţilor Naţionale din ţară.

Prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Sfânta Liturghie a fost tradusă în limba rromani, iar prin Biroul de Catehizare a rromilor din Arhiepiscopia Râmnicului sunt derulate proiecte care urmăresc promovarea culturii acestei minorități, dar și proiecte care privesc o mai bună integrare în comunitățile din care fac parte.

 

Alte articole despre: