Eşti aici

Lucrările Cercului pastoral Râmnicu-Vâlcea Sud

14 Noiembrie 2018 / Administrativ

Luni, 12 noiembrie, la Biserica Sfântul Dumitru din Râmnicu-Vâlcea s-au desfășurat lucrările Cercului pastoral Râmnicu-Vâlcea Sud.

Întrunirea preoților a debutat cu săvârșirea slujbei de Te Deum,  la finalul căreia părintele Ion Mihalache a susținut tema „Sprijinul Bisericii acordat Armatei Române în Primul Război Mondial" în care a arătat că „tuturor episcopilor şi mitropoliţilor ţării noastre li se cereau să dea Armatei, după cererea Ministerului de Război, preoţi trebuincioşi în timp de pace şi în timp de război. De asemenea, au fost întocmite şi aprobate de Sfântul Sinod şi unele „Instrucţiuni asupra atribuţiunilor preoţilor la armată”, aprobate ulterior şi de Ministerul de Război.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în aceeaşi zi, la aceeaşi şedinţă, a ales ca protopop al preoţilor de armată pe părintele iconom Nazarie Constantin (1865-1926), acesta fiind profesor universitar de Teologie Morală la Facultatea de Teologie a Universităţii din Bucureşti. Părintele profesor este învestit cu răspunderea de a organiza Serviciul Religios al Armatei Române cât mai rapid posibil ca timp. Alături de Mitropolitul Pimen Georgescu, un aprig susţinător al promulgării Legii a fost nimeni altul decât Ministrul de Război din vremea aceea, Generalul Răşcanu Ioan. El a susţinut în faţa Parlamentului României că „armata nu se poate dispensa de serviciul sufletesc nepreţuit al preoţimii.  Conf. dr. Aurel Pentelescu arăta că  sentimentul religios a fost veşnic cald în sufletul soldatului nostru, căci preoţimea militară, care a însoţit armata în timpul războiului, a fost mai presus de orice laudă şi, ca adevăraţi apostoli, preoţii nu au părăsit un moment postul lor sfânt şi de onoare, ajutând ofiţerimea spre a putea duce la glorie trupele noastre”.

În cadrul dezbaterilor moderate de către părintele Vasile Popa, coordonatorului cercului pastoral, au fost  prezentate momente și situații cu care s-au confruntat parohiile vâlcene în timpul conflagrației mondiale, dar și aspecte din misiunea preoților în sprijinirea veteranilor, a văduvelor și orfanilor de război.  

Alte articole despre: